Svep: Trump vill skicka IS-fångar till Europa

Text: Redaktionen

Bild: TT

Donald Trump hotar med att skicka tillfångatagna IS-medlemmar till Europa om inte europeiska länder frivilligt tar emot sina medborgare, uppger SvD. Det rör sig om tusentals fångar som USA-stödda styrkor håller i läger i Syrien, en del av dem är från Sverige.

Mer kritik mot Balis utspel

M-politikern Hanif Balis utspel mot Carl Bildt fortsätter att väcka kritik från flera håll. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) skriver på Twitter att hon vanligtvis inte drar sin lans för före detta moderata statsministrar, men att detta "känns tämligen hårt och obefogat, riktat mot en partikamrat som vigt sitt liv åt ett engagemang för Sverige och politiken".

Undersköterskor i protest

Tusentals undersköterskor samlas i dag på Mynttorget i Stockholm i en manifestation mot stress, resursbrist och låga löner, rapporterar SR. Nära 15 000 personer har skrivit under en protestlista som under torsdagsmorgonen lämnas till socialminister Lena Hallengren (S).

Macron och Johnson vid "rättfram" lunch

Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson ska under torsdagen mötas över en "rättfram" lunch om Brexit under Johnsons Europaturné, rapporterar The Guardian. På onsdagskvällen uppgav Macron att en brittisk demokratisk kris har utbrutit angående Brexit och att han från Johnson vill ha klarhet nu när Storbritanniens utträde ur EU närmar sig. Johnson har i sin tur uppgett att han hoppas att Frankrike och Tyskland vill kompromissa om Brexit, men håller fast vid att Storbritannien är redo att lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Debatter:

DN Debatt riktar M-politikerna Hanna Bocander och Johanna Hornberger stark kritik mot Stefan Löfvens beskyllningar om att invånare i Danderyd skulle vara de som knarkar mest.

"Det är mycket allvarligt när vår statsminister med felaktiga uppgifter försöker vinna billiga politiska poäng" skriver de och inbjuder Löfven till Danderyd för att diskutera hur gängkriminaliteten kan bekämpas.

En differentiering av strandskyddet kan bli katastrofal för skärgårdsbygder i hela Sverige om den utgår från en grov geografisk indelning, skriver en rad C-politiker på SvD Debatt.