ECB triggar Riksbanken – räntechock väntar

Europeiska centralbanken gör en rekordhöjning av styrräntan. Det ökar sannolikheten för att även Riksbanken höjer räntan minst lika mycket, enligt bedömare.

Text: TT

Bild: Michael Probst / AP

Räntehistoria skrivs när nu ECB valde att göra som marknaden förutspått: 0,75 procentenheters höjning, vilket innebär en ränta på 1,25 procent. I vanliga fall handlar det om 0,25 procentenheters höjning, men inflationstrycket gör att banken tar till den unika åtgärden med en trippelhöjning för att försöka få ned inflationen till målet på 2 procent.

Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, kom höjningen inte som en överraskning.

– Inflationen i eurozonen ligger på drygt 9 procent i årstakt så det här var enligt förväntan. Men höjningen kommer också i ett läge där eurozonen sannolikt är på väg in i en recession. Det är svårigheten, för i en recession vill man gärna stimulera ekonomin vilket man inte kan göra nu på grund av inflationen, säger hon.

Riksbanken kan höja räntan med 1 procentenhet

Enligt Alexandra Stråberg ökar också ECB:s höjning sannolikheten för att Riksbanken höjer räntan minst lika mycket vid nästa möte om en dryg vecka.

– Det här gör det svårare för Riksbanken att bara höja med 0,5 procentenheter nästa gång. Det skulle sannolikt skapa ytterligare försvagning av kronan och öka inflationstrycket. När ECB höjer med 0,75 procentenheter kan man tänka sig att Riksbanken höjer med minst lika mycket, och kanske till och med 1,0, säger hon.

Rusande energipriser bidrar också till att ECB nu spår en inflation på i snitt 8,1 procent i år, en markant ökning från tidigare 6,8 procent. Under 2023 väntas den ligga på 5,5 procent för att 2024 krypa ned till 2,3 procent. Centralbanken flaggar också för att fler räntehöjningar är att vänta på kommande möten.

Mörkare för utrikeshandeln

Detta samtidigt som den ekonomiska tillväxten förväntas mattas av. Nu ligger BNP-prognosen på 0,9 procent jämfört tidigare 2,1 procent.

– Det kluriga är att ECB fortsätter att höja räntan trots att det är ett väldigt svårt läge för EU:s basindustri på grund av energipriserna. Tyskland är en enormt viktig handelspartner till Sverige och det här gör att de svenska konjunkturutsikterna vad gäller utrikeshandel ser mörkare ut, säger Alexandra Stråberg.

På aktiemarknaderna har räntebeskedet inte fått någon större effekt. Stockholmsbörsen pendlar fortsatt kring nollan medan Frankfurtbörsen är fortsatt svagt nedåt.

Senare i eftermiddag ska ECB-chefen Christine Lagarde hålla en presskonferens.

***