Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse

Text:

Lars Adaktusson lämnade under onsdagen sin plats i Kristdemokraternas partistyrelse, samt positionen som 2:a vice partiordförande. Beslutet kom efter kritiken om hur han har röstat om abortfrågan i flera voteringar i EU-parlamentet. Källor till Ekot och Aftonbladet hävdar att partiet har velat peta honom från partistyrelsen. SvD rapporterade redan i förra veckan om en växande internt kritik mot Lars Adaktusson efter att DN:s uppmärksammade granskning.

– Under de här fyra åren har jag inte fått några anmärkningarna från partiledaren eller ledningen om mitt sätt att rösta, säger Adaktusson själv till P1 Morgon.

Skulle det vara så att han av partiet blivit ombedd att lämna, kommer det lägligt, påpekar en Kristdemokrat, med tanke på den kritik som partiet fått efter riksdagsbeslutet i tisdags om ökad anhöriginvandring.

– Det är svårt att inte se ett samband, när man sparkar Adaktusson vinner man tillbaka förtroende i frågan om aborter.

Läs också: Kan en tv-kändis frälsa KD?

Lars Adaktusson hävdar själv att han inte fick tillräckligt med stöd av sitt parti när kritiken mot voteringarna haglade. Han hoppats att man gemensamt hade kunnat hantera den uppstådda situationen.

– Tyvärr blev det inte så. I stället för en utförlig diskussion om vilka frågor som hör hemma på EU-nivå så skapades ett intryck av att Kristdemokraterna inte fullt ut stod upp för sin sin politik. Det tycker jag var olyckligt, säger han till P1 Morgon.

Men det är också tvära kast för den tidigare EU-parlamentarikern. Inför valet 2018 tog Fokus rygg på Adaktusson i Bryssel. I bakgrundssamtal med hans partikollegor talades det då om honom som en potentiell efterträdare till Ebba Busch Thor – om hon inte skulle lyckas hålla partiet kvar i riksdagen.

Men det gjorde hon, vilket stärkte henne både internt och utanför partiet.

Bara dagar före valet meddelade dessutom Adaktussons närmsta medarbetare, Charlie Weimers, att han gick till Sverigedemokraterna. Något som ska ha tagit hårt på Adaktusson.

– Charlie blev handplockad till jobbet i Bryssel, och så slutade det på det sättet. Charlies uppfattning i underlivsfrågorna är de samma som Lars fört i Bryssel, säger en källa.

Skulle det vara så att Busch Thor velat peta en konkurrent till partiledarposten så är det svårt att hitta ett bättre tillfälle, påpekar en kristdemokrat. Men partiledningen gör i så fall bäst i att greppa biblarna, och be för att han inte också lämnar riksdagen. Efter Adaktusson på riksdagslistan står nämligen Lennart Sacrédeus, tidigare EU-parlamentariker och partistyrelseledamot.

En politiker vars inställning till abort är bevittnat tuff och inget de mest slipade partistrategerna fintar bort.

– Partiet får det inte lugnare på den värdekonservativa flanken i så fall. Det är en ironi i det hela och säger något om hur starkt och djupt de här värderingarna ligger: blir man av med Adaktusson finns det alltid någon annan, säger en källa.

Men detta är inte Ebba Busch Thors enda huvudvärk detta i övrigt framgångens år för Kristdemokraterna. I november är det återigen riksting och väntas en ständigt puttrande stridsfråga väckas till liv i KD igen. Förra rikstinget brakade partiets höger- och vänsterfalang ihop om migrationen. I höst kommer Lennart Bondeson, en av vänsterfalangens mest namnkunniga profiler, bidra till att debatten väcks på nytt.

– Vi är några som har skrivit liknande motioner till det här rikstinget. Det blir ganska avgörande för partiets inriktning i migrationsfrågorna och de frågorna blir test för vad man får för gehör från partistyrelsen och rikstinget, sa han till Fokus nyligen.