Alliansstyre sparkar minister från Alliansen

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hillevi Engström är polisen som blev politiker, kom in i riksdagen och som 2010 blev arbetsmarknadsminister och sedan biståndsminister i Alliansregeringen. Efter regeringsskiftet lämnade hon riksdagen och blev kommundirektör i Upplands Väsby.

Kommunen hade då fått ett rödgrönt styre efter två perioder med Alliansstyre.

Men 2016 rekryterades hon som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter Mona Sahlin, men efter någon månad ångrade hon sig och kom tillbaka som kommundirektör i Upplands Väsby.

Väsbyalliansen med Oskar Weinmar (M) i spetsen vill se en annan ledare av kommunen.

– Det kom ganska oväntat, säger Hillevi Engström i en kommentar till Vi i Väsby.

– Posten som kommundirektör är en som i många kommuner ofta skiftar i samband med att mandatperioder skiftar. Hillevi Engström har varit delaktig i de framsteg som gjorts i Väsby, bland annat den starka utvecklingen för elevernas skolresultat, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande till tidningen.

Så när Alliansen tar över i Väsby gör de sig av med den tidigare alliansministern på kommunens högsta tjänstemannajobb.

Nu är den rödgröna oppositionen upprörd:

– Om Väsbyalliansen, med Oskar Weinmar i spetsen, fortsätter med denna ledningsstil bådar det illa för framtiden. Hillevi har betytt mycket för att skapa stabilitet och arbetsglädje i kommunens tjänstemannaorganisation. Det vet jag av erfarenhet från min tid som politisk ansvarig för kommunstyrelsens arbetsgivarskap, säger Anders Rosén, gruppledare för Vänsterpartiet till Vi i Väsby.