Carlsson Löfdahl mörkade make som sambo

Text:

Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hyrde sin makes bostadsrätt under 2013. På det kontrakt som lämnades till riksdagen, från mars 2015, intygade hon enligt tidningen att det var hon och hennes mamma som var hyresgästerna – och maken hyresvärd. Därför sökte hon endast ersättning för en tredjedel av hyran.

Men Carlsson Löfdahl hyrde sin makes lägenhet samtidigt som maken bodde i den, avslöjar Aftonbladet.

– Han var här och jobbade. Jag vet det eftersom jag själv träffade honom och jag vet att han bodde i lägenheten. Han behövde den också, säger en tidigare affärspartner till kvällstidningen.

Miljöpartiets riksdagsledamot Kew Nordqvist tog över Carlsson Löfdahls riksdagslägenhet 2013 då hon började hyra sin makes lägenhet. Han bekräftar till Aftonbladet att han sett paret ett flertal gånger. Lägenheterna låg på samma våningsplan.

– Visst mötte jag henne och visst mötte jag maken. Han jobbade med sina affärer vad jag förstod, säger Nordqvist.

Även Carlsson Löfdahl själv har skrivit om sambons övernattningar i sociala medier.

»Haft en mysig kväll med (makens namn) på Texas Longhorn«, skriver hon i september 2013 – med lägenheten som en tagg.

Riksdagens regler omfattas inte av en situation att en ledamot kan ha en övernattningslägenhet med två vuxna närstående.

»Situationen att en ledamot delar övernattningsbostaden med två vuxna närstående var inte en situation som togs med i beräkningen när föreskriften togs fram och frågan har inte prövats enligt bestämmelsen«, skriver riksdagsförvaltningen i ett mejl till Aftonbladet.

De senaste två åren har Carlsson Löfdahl plockat ut maxersättningen på 8 600 kronor i månaden från riksdagen. Totalt har skattebetalarna stått för runt 463 000 kronor i hyra sedan 2013. Hon har tidigare meddelat att han tänker tillbaka runt 300 000 kronor.

Emma Carlsson Löfdahl lämnade Liberalerna i mars för att bli politisk vilde efter Aftonbladets avslöjanden. En förundersökning är inledd gällande misstänkt bedrägeri.