Centerpartiet backar i SCB-mätning

Centerpartiet backar i SCB-mätningen. För Liberalerna ser det fortsatt tufft ut.

Text:

Bild: Pontus Lundahl/TT

I SCB:s stora partisympatiundersökning som genomfördes mellan 28 oktober och 15 november i år backar Centerpartiet med 1,1 procent jämfört med mätningen i maj. Det är den enda förändringen i opinionen som är statistiskt säkerställd. Resultatet är högre än vad man fick i valet 2018, men lägre än i opinionsundersökningarna det senaste året.

Undersökningen genomfördes innan den så kallade superonsdagen när Magdalena Andersson både valdes och avgick och Miljöpartiet lämnade regeringen.

”Det är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med den senaste mätningen, men inte jämfört med riksdagsvalet 2018 där Centerpartiet fick 8,6 procent av rösterna”, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB i ett uttalande.

BÅDE MILJÖPARTIET OCH LIBERALERNA ligger fortsatt under riksdagsspärren, men det är inte statistiskt säkerställt att Per Bolunds och Märta Stenevis parti är under riksdagsspärren. Samma sak kan inte sägas om Nyamko Sabunis parti, Liberalerna är under riksdagsspärren för femte gången under mandatperioden.

Däremot kan SCB slå fast att Kristdemokraternas 4,6 procent är ett resultat som är statistiskt säkerställt över riksdagsspärren. Resultatet är fortfarande 1,7 procentenheter lägre än i riksdagsvalet 2018, men något högre än resultatet i mätningen från maj.

I övrigt ökar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Moderaterna i mätningen. Mest ökar Socialdemokraterna med 1,1 procentenheter, men ökningarna är inte säkerställda statistiskt.

Klart är att varken blocket med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna eller partierna som samlade stöd bakom den nyvalda statsministern Magdalena Andersson får en tydlig och klar majoritet i och med nuvarande läge i opinionen.

Nästa opinionsundersökning från SCB kommer att presenteras i maj 2022 med ett knappt halvår kvar till valet.

Resultat, SCB: