Fartyg för fanatiker

Text: Mikael Jägerbrand

För några år sedan var kryssningsresenärerna en märklig blandning av äldre personer som egentligen inte hade något annat gemensamt än sin klädsel.

I dag har fanatikerna tagit över ombord på fartygen – och de stortrivs, eftersom de vet att alla andra ombord älskar exakt samma saker som de själva.

Nästan alla typer av fans kan hitta en specialkryssning där likasinnade kan träffa sina idoler, klä ut sig, höra debatter och föreläsningar eller delta i shower och talangtävlingar.

Det finns musikkryssningar som »Barge to Hell« eller »70 000 Tons of Metal«, där alla ombord älskar hårdrock, men även speciella turer för den som älskar Elvis Presley, countrymusik, techno, jazz eller irländsk folkmusik.

Nästan alla som har en hobby eller någon typ av intresse kan hitta den perfekta kryssningen. Gillar du stickning? Finns särskilda flodkryssningar där du kan hitta det perfekta garnet eller diskutera mönster? Älskar du att spela bingo? Tillbringa en vecka i Karibien och delta i de dussintals olika turneringarna ombord? Om du är nudist så kan det vara problematiskt att delta i vanliga kryssningar. På kryssningarna med »Bare Necessities« kan du umgås med tusentals likasinnade.

De kanske allra mest fanatiska passagerarna träffar du på någon av de många kryssningarna med »Star Trek«, »Star Wars«, skräck eller vampyrer som tema.  På de här kryssningarna deltar ofta skådespelare från filmer och tv-serier och du kan ta en öl med en wookie eller äta middag med en klingon. Star Wars-kryssningarna arrangeras flera gånger per år på Disneys fartyg.

Om du vill åka på en fanatikerkryssning så måste du vara ute i mycket god tid eftersom de ofta säljer ut mycket snabbt. Du måste också hålla koll på sociala medier, eftersom kryssningarna sällan marknadsförs bland andra än de mest initierade fansen. 

Så hittar du temaresorna

Storföretag:
Stora företag som Disney har egna kryssningsrederier och ordnar egna temakryssningar för Musse Pigg- och Star Wars-fantaster.
Så hittar du kryssningarna:
Beställ nyhetsbrev från dina favoritföretag.

Fans:
De allra flesta galna kryssningar arrangeras av fans som hyr eller samarbetar med ett fartyg.
Så hittar du kryssningarna:
Följ bandet på sociala medier.

Tillverkare: 
Kryssningar med mat och hantverk arrangeras oftast av små tillverkningsföretag.
Så hittar du kryssningarna:
Sociala medier - eller Google.