Gängkrig på öppen gata

Text:

Bild: Drago Prvulovic/scanpix

Mitt bland uteserveringar och nybakade studenter ekar plötsligt flera skarpa skott genom luften. Folk tar skydd i panik, blodiga förs från platsen i bilar och ett stort polisuppbåd inkallas. Bara ett par timmar senare inträffar en ny skottlossning. Resultatet: tre skadade på sjukhus, varav en allvarligt, och några dagar sitter tre personer häktade.

Skottlossning på öppen gata i Sverige sker väldigt sällan. I Malmö har det under det senaste året inträffat vid upprepade tillfällen och staden har mer än någon annan kommit att förknippas med grova, gängrelaterade våldsbrott.

Här brottas polisen med åtminstone en handfull mer eller mindre uttalade gängbildningar som skiljer sig från de traditionella mc-gängen.
Den nya generationens kriminella gäng har lösare, mer flexibel struktur, ofta med rötter i andra länder. Hit hör till exempel den danska importen Black Cobras som tagit sig hit via Malmö och etablerat sig norrut i landet. I Malmö finns också vad polisen kallar K- och M-falangen, grupperingar kring en eller ett par centrala figurer där lojalitet, heder och respekt är kittet.

Mats Attin, kriminalkommissarie och inre befäl vid Malmöpolisen, tycker att den stora skillnaden i Malmö i dag jämfört med tidigare är att folk som känner sig hotade bär med sig vapen – ofta skjutvapen.

– Folk har alltid bråkat. Men på grund av konflikter i omvärlden, till exempel i forna Jugoslavien, finns det numera massa vapen i omlopp. Så länge som det svenska rättsväsendet inte ser mer allvarligt på detta kommer förekomsten och användningen av vapen bara att öka, säger han.

Så varför just Malmö? Närheten till kontinenten och Danmark brukar slentrianmässigt framföras som en förklaring. Men Malmö utmärks av flera andra saker. För det första finns socialt utsatta bostadsområden, som Rosengård, nära stadskärnan.

– Områden med många unga och barn, många med låg socioekonomisk status, är ett problem. Det genererar brott var området än ligger, men i Malmö blir det extra synligt eftersom områdena ligger mitt i stan, säger kriminologen Robert Andersson vid Växjö universitet.

För det andra handlar det om självuppfattning. Enligt Robert Andersson ryms våldsbrottsligheten fortfarande inom den normala variationen. Under en tjugoårsperiod har Skåne län enligt statistik från Brottsförebyggande rådet legat konstant på mellan två och tre anmälningar för dödligt våld per 100 000 invånare, vilket kan jämföras med Göteborg som haft samma siffror eller Stockholm som legat på mellan tre och fyra anmälningar. Robert Andersson menar att det i stället är den mediala bilden av Malmö som avviker – och den känsla det har gett.

– Skåningarna är rädda. Genomgående för alla trygghetsundersökningar är att folk i Skåne upplever att de lever i en våldsam miljö – vilket inte är sant, säger han.

Blodigt år i Malmö

Under det senaste året har flera mord och mord­försök i Malmö satts i samband med gäng.

14 augusti 2009
Den yngre av bröderna som polisen anser är centrala i M-falangen skjuts till döds. 24-åring från K-falangen åtalad.

10 oktober 2009
En 20-årig kvinna och en 22-årig man skjuts. Kvinnan dör, medan mannen, med kopplingar till gängbrotts­lighet, klarar sig trots skott i huvudet.

6 december 2009
47-årig man skjuts ihjäl vid en gångtunnel. Pappan till den utpekade ledaren för K-falangen har varit häktad, är nu fri, men ännu misstänkt.

31 januari 2010
K-ledarens storebror skjuts ihjäl på Stortorget i Malmö. Två centrala män i M-falangen har suttit häktade efter att ha pekats ut av ett vittne.

17 mars 2010
En 21-åring blir beskjuten i sin bil. Troligen har skytten tagit fel, för han avbryter attacken när han fått syn på 21-åringens ansikte.

17 april 2010
En 24-åring i M-falangen skjuts ner, men överlever.

4 maj 2010
En hagelsvärm avlossas mot en lägenhetsdörr i centrala Malmö. Skottet knyts av polisen till Black Cobra.

28 maj 2010
En 33-åring, vittne i rättegången mot en ledande medlem i gänget Black Cobra, skjuts i benen.

9 juni 2010
Två personer skjuts vid ett växlingskontor i vad som misstänks vara en uppgörelse med koppling till Black Cobras. Senare samma kväll skjuts ytterligare en person. Tre personer häktade: en 42-åring som sköt, en 29-åring och en 22-åring misstänkta för grovt olaga tvång. Dessutom ligger en person svårt skadad på sjukhus misstänkt för grovt olaga tvång.

16 juni 2010
En person skottskadas i centrala Malmö.