Grupptryck

Text:

Bild: Hussein El-Alawi / Scanpix

Det är svårt att inte titta när man ser dem, ett tjugotal personer iklädda färgglada tights och neonvästar som står och hoppar upp och ner vid ett övergångsställe. Och nej, det är ingen förskoleklass på utflykt. Det är bara en grupp vuxna människor som är ute och springer tillsammans.

Löpning har varit på tapeten i flera år och utövarna har blivit allt nördigare. Även fritidsmotionärerna springer med specialbyggda skor, gps-klocka och bälten med små vattenflaskor – alltmer sällan syns någon jogga runt i skor från åttiotalet och en t-shirt tagen direkt ur tvättkorgen.

Men i prylvågens framfart tycks något gått förlorat. Trots pulsklockan som piper och mobilappen som med pigg röst berättar hur långt och snabbt man har sprungit, känner sig många ensamma i spåret. Man saknar helt enkelt en verklig person som peppar och kommer med träningstips.

Detta har sportföretagen varit snabba med att uppmärksamma. En av dem är Tove Chevalley på Adidas, som varit med och utvecklat företagets egna löpargrupper – både för nybörjare och mer vana motionärer.

– På senaste tiden har mycket handlat om hur tekniska hjälpmedel ska få folk att bli bättre löpare. Men vi har sett att det finns ett behov att hjälpa varandra tillsammans.

Den som bor i Stockholm eller Göteborg kan delta i fysiska träffar och springa tillsammans med en Adidas-ledare. Bor man i en annan stad kan man följa träningsprogrammet via en Facebookgrupp. Adidas är emellertid varken ensam eller först med idén. Sportmärkena Nike, Salomon och Asics anordnar alla egna kostnadsfria löparpass.

– Vi började med detta för att få en bättre relation med kunderna. Hos oss kan de få mer än ett par skor, säger Mikaela Grahm på Asics.

Men det är inte bara sportföretag som satsar på grupplöpning i syfte att marknadsföra sig. I flera städer anordnas löparpass för tjejer som inte vill eller vågar jogga ensamma på kvällarna.

Och det allra senaste tillskottet inom grupplöpning riktar sig enbart till singlar. Varje söndag anordnar singelspring.se en joggingrunda i Stockholm för dem som hoppas på att möta kärleken i spåret.

Fakta | Tre icke-maratonlånga lopp

1. Vårruset

Ett fem kilometer långt lopp som
anordnas i 17 städer runt om i Sverige.

2. Stockholms Brantaste

Bara tre kilometer långt. Å andra sidan har backen en stigning på 225 höjdmeter.

3. Parloppet

Två löpare bildar ett par. Båda springer den fem kilometer långa banan men åt olika håll. Den sammanlagda tiden räknas.