Lövin flyger för över en miljon

Text:

Bild: Adam Ihse/TT

 Klimat-och biståndsminister Isabella Lövin (MP) flyger ofta business class trots att statsråd ska välja det billigaste alternativet. Det avslöjar Expressen som granskat hennes reseräkningar. Totalt har hon flugit för 1,5 miljoner kronor under den senaste mandatperioden. Snittpriset på en resa har legat på 28 000 kronor.

– Det finns ingenting som säger att man inte ska flyga i business, säger Isabella Lövin till Expressen.

I regeringens riktlinjer står det att »normalt ska ekonomiklass väljas, om det inte finns särskilda skäl att välja business class. Statsråd får välja business class om det är motiverat av säkerhetsskäl eller om det finns andra skäl för det. Statsrådet kan vid behov ta med en av sina medarbetare i samma serviceklass.«

Hon förklarar för tidningen att de är motiverat med business class då hon behöver vara fräsch till viktiga möter, samt säkerhetsskäl.

Men andra ministrar verkar kunna resa billigare. När Expressen jämför Lövins flygresor med statsminister Stefan Löfven (S) och den dåvarande regeringskollegan Åsa Romson (MP) har de hittat billigare biljetter – till samma möte i New York 2015.