Svep: Riksdagen röstar nej till Ulf Kristersson (M)

Text: Redaktionen

Bild: Pontus Lundahl/TT

Riksdagen röstar om Kristersson

Riksdagen har röstat nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister. Han blev nedröstad med siffrorna 195 mot 154 – alla ledamöter gick efter partilinjen. Följ utvecklingen nedan.

Livebevakningar

SVT

DN

Aftonbladet

Expressen

Muf demonstrerar mot L

Det moderata ungdomsförbundet, Muf, ska demonstrera mot Liberalerna i och med dagens omröstning om Sveriges statsminister, skriver Aftonbladet.

– Vi har tryckt upp en stor banderoll där det står »I Björklunds Sverige bestämmer Löfven«, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Busch Thor: C och L begår ett stort misstag

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att Centerpartiet och Liberalerna begår ett stort misstag då de tänker rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, rapporterar Ekot.

– Det är klart att jag menar att det är otroligt allvarligt. I praktiken så blockerar man möjligheten för Sverige att kunna få en ny politisk inriktning (…) och det är 40 år sedan det hände att ett borgerligt parti röstade emot en borgerlig statsminister, säger Ebba Busch Thor.

Regeringskälla: Låt Lööf få sondera

Miljöpartiet vill att Centerpartiets Annie Lööf ska få möjlighet att sondera, uppger en regeringskälla för MP till Aftonbladet.

– Det verkar dödfött att nominera Löfven i detta läge, bättre att Lööf får testa sin grej, säger källan.

Debatter

»Dagens låsta situation är bara ett symtom på en större kris. Partierna har upphört att vara en länk mellan medborgarna och det politiska systemet«, skriver statsvetaren Magnus Adenskog, på DN Debatt. Han uppmanar till medborgarsamlingar och e-petitioner för att öka det politiska intressen mellan valen.

»Om C och L värnar företagande och entreprenörskap på riktigt, säg då inte nej till en regering som vill driva er politik«, skriver entreprenörer på SVD Debatt.

»Sverige har fallit tillbaka i välståndsligan och produktivitetsutvecklingen är historiskt låg«, skriver Entreprenörskapsforums Johan Eklund och Per Thulin, på DI Debatt.De menar att Sverige är i ett akut behov av reformer.