Kinas krigsförklaring

Text: Redaktionen

Bild: TT

»Det här är mord!« En kinesisk turist släpas ut från ett vandrarhem i Stockholm av polisen och vrålar ut sin bestörtning. Filmen fick spinn i kinesiska medier och sufflerades av en berättelse om hur den avvisade familjen fördes till en kyrkogård mitt i natten. Där de frös och »hörde djur«.

Ett diplomatiskt bråk tog vid.

»Dessa tre kinesiska medborgare kom hit sent. Deras liv, värdighet och säkerhet var hotad«, sa Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou och krävde såväl en ursäkt som kompensation till de kinesiska turisterna.

Men chefsåklagare Mats Eriksson såg inget märkligt med hur polisen hanterade händelsen.

»Vi har tittat på om det begåtts ett brott i formell mening och jag kom fram till att det inte var ett brott«, säger han till SVT Nyheter.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hävdade att bråket var »ur världen«. Men avvisningen fortsatte att väcka ilska i Kina. Och det blev inte mindre hätskt efter att SVT:s satirprogram »Svenska nyheter« lade upp en fejkad informationsfilm på Kinas motsvarighet till Youtube, YouKu, där kineser bland annat uppmanades att inte bajsa utanför Kungliga Slottet.

»Det är en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket«, sa Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Till slut medgav SVT Nöjes programchef Thomas Hall att »Svenska nyheter« gjort »misstag« när klippet bröts ut ur programmet och laddades upp på YouKu.

På Instagram har programledaren Jesper Rönndahl – och Sverige – blivit slagpåsar för arga kineser:

»Du spred klippet, du kommer att få betala för det«, skriver en användare, och en annan: »Starta inte ett krig ni inte kan vinna, Sverige«. <