LO utmålar SD som huvudmotståndare i EU-valet

Text:

Bild: TT

Trygghet och arbetsvillkor står i fokus i LO:s valplattform inför EU- valet. »Trygghet för vanligt folk« och »ta tillbaka kontrollen« är valplattformens slagord, skriver TT. En kontroll, som Sverige med hjälp av EU:s nya utstationeringsdirektiv har uppnått på senare år, men som politiska krafter i Europa kan komma att riva upp, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Fackförbundet kräver att EU går ännu längre på området och inför ett socialt protokoll i EU:s fördrag, där ekonomiska friheter underordnas fackliga fri- och rättigheter.

Att även Sverigedemokraterna har framhållit att svenska villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad hindrar inte LO från att inför EU-valet se SD som sin huvudmotståndare.

– Det vore en katastrof för Europas framtid om de här nynationalistiska främlingsfientliga krafterna tar makten, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han uppmanar medlemmarna att rösta S och i kommande EU-val spår konflikter av mer ideologisk karaktär än tidigare.  Valet för LO- medlemmar har kommit att stå mellan S och SD och andra borgerliga partier är små bland arbetare, menar Thorwaldsson.