M:s nej till kärnkraft får Björklund att se rött

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

M och KD har under den senaste tiden fört en offensiv politik för att både ha kvar och förstärka den svenska kärnkraften. Men under  torsdagen röstade M och KD nej till Liberalernas initiativ i näringsutskottet för att driva vidare kärnkraftverken Ringhals 1 och 2, rapporterar Dagens Industri. Något som gör Jan Björklund (L), besviken.

Skälet till beslutet motiverar M med att de vill driva frågan om kärnkraften vidare inom ramen för energiuppgörelsen, som för tre år sedan ingicks av  S, MP, C, KD och M, och som ska vara färdplanen för Sveriges långsiktiga energipolitik. Överenskommelsen slår fast att målsättningen ska vara 100 procent förnybar energi från 2040, men innebär inget förbud mot kärnkraften.

Tidigare i år hotade M-ledaren Ulf Kristersson att lämna överenskommelsen om inte portalmeningen i den ändras. Målet ska enligt M vara att 100 procent av elproduktionen 2040 ska vara »fossilfri« i stället för »förnybar«, som formuleringen lyder nu. Det ändrade uttrycket skulle enligt Kristersson ge en signal till marknaden om att det finns stöd för kärnkraft långt efter 2040.

– Vi ser kärnkraften som en viktig del av den svenska elproduktionen under lång tid framöver, uppgav Kristersson till TT. 

Statsminister Stefan Löfven gjorde däremot klart att överenskommelsen ligger fast och såg allvarligt på att M var beredda att riskera en långsiktig överenskommelse. I slutet av april meddelade M också att de åtminstone inte för tillfället tänkte göra allvar av sitt hot att lämna överenskommelsen, men att de vill ha en öppen diskussion om hur man kan skapa långsiktiga förutsättningar för kärnkraften.

Nu ifrågasätter Jan Björklund  dock trovärdigheten i Moderaternas nya kärnkraftsoffensiv, och kallar M och KD:s nej till Liberalernas initiativ för »märkligt«.

»De hänvisar att de har pågående samtal med Miljöpartiet, Centern och Socialdemokraterna. Men det förstår väl alla att det inte går att rädda kärnkraften med Centern och Miljöpartiet«, säger Björklund till DI.

På twitter uttrycker Björklund även sin besvikelse över att M och KD under torsdagen också röstat nej till att att byta ordet »förnybar el« till »fossilfri el« som mål för svensk elproduktion.

Om Moderaterna verkligen skulle lämna energiuppgörelsen säger sig Liberalerna beredda att återkomma med ett nytt initiativ i riksdagen kommer att driva kärnkraftsfrågan vidare i EU-valrörelsen.