Mysteriet Mangs

Text:

Bild: DRAGO PRVULOVIC/scanpix

Det fanns alltid en bra förklaring på skottlossningarna i Malmö. Den löd: Uppgörelser mellan kriminella. Skotten var många, men risken att vanliga Malmöbor skulle träffas var liten. Folk hade vant sig vid blåljus och rubriker. Brydde sig inte särskilt mycket.

Tills en onsdag i oktober 2010, då polisen hade mer än vanligt att säga på sin dagliga presskonferens. Teorin var en serieskytt, som siktade mot invandrare. En ny laserman, skrev tidningarna.

Malmöborna tvingades bli medvetna om vilken hårfärg de hade. Polisen uppmanade människor med invandrarbakgrund att leva som vanligt, men att vara försiktiga. Som om Malmö skulle kunna vara som vanligt om alla serieskytten tyckte såg ut som invandrare skulle vara försiktiga.

Polisen letade bland högrerextrema, och alla undrade vem han var, skytten. Det tog några veckor innan Peter Mangs greps. Beskedet kom den 7 november, samma dag som MFF vann Allsvenskan, och Malmö -firade.

Men undrar fortfarande vem han egentligen är. Till en början drogs paralleller till John -Ausonius, 1990-talets laserman, som Mangs sägs ha beundrat. Sedan sommaren har det också dragits -paralleller till Anders Behring Breivik, som hyllade Peter Mangs i sitt tal i rätten. Men medan Breivik gjorde allt för att sprida bilden av sig själv är Mangs till stor del fortfarande en gåta. Han nekar till de tre mord och femton mordförsök han är misstänkt för. Hans motiv är inte nedskrivna i något manifest.

Kanske kommer några av svaren i åtalet som lämnas in till tingsrätten på måndag  och i rättegången som börjar en vecka senare.

– Vi kommer åberopa bevis som vi har påträffat vid husrannsakningar, som man kan säga har med motivet att göra. Bland bland annat i de datorer han har haft tillgång till, säger Solveig Wollstad, chefs-åklagare på Malmö åklagarkammare.

Det skulle kunna handla om den lista med flera tiotals namn som polisen hittade i en av datorerna i somras. Tänkbara mål, tror polisen. Det skulle i sådana fall kunna betyda att alla offren inte varit slumpmässigt utvalda.

Bland namnen finns artisten Jason »Timbuktu« Diakité. Två andra ska ha varit en man och en kvinna som bodde på samma gata som två av mordoffren. Mannen kunde till en början inte förstå varför han skulle vara utvald, men berättar för Sydsvenskan om sin teori. Han dömdes för några år sedan för att ha hotat en flicka, som han trodde hade kastat ägg på hans bil. Mannen tror att Peter Mangs såg notisen i tidningen, letade efter hans identitet i tingsrätten och satte upp honom på listan.

Ett annat tänkt offer ska ha varit en känd 30-årig kriminell. Polisen misstänker att Peter Mangs var ute efter honom när han hösten 2009 sköt in i 30-åringens grannars hem.

Om Peter Mangs skulle vilja förklara varför han – om det nu var han – under sju år gick ut på gatorna och sköt människor, så kommer han troligtvis inte att få sprida sin världsåskådning på det sätt som Anders Behring Breivik har fått i sin rätte-gång. Svenska domstolar brukar inte tillåta att vare sig åtalade eller vittnen får läsa upp långa tal ur manus.

Vid den senaste häktningsförhandlingen var Peter Mangs på gott humör, skrattade i salen.

Den bild av honom som framträder i Jesper Huors och Magnus Arvidssons granskning som Fokus publicerade i december är splittrad och motsägelsefull. Han kallar människor i Rosengård för apor, men tränar kampsport med ungdomar med invandrarbakgrund. Han älskar afrikansk musik och sätter upp planscher på artisterna på väggen. Han engagerar sig i sanningsrörelsen, som framför konspirationsteorier om att en mystisk elit låg bakom 11 september–attacken. Han diagnostiseras med aspergers syndrom, men hävdar att han har tränat bort de negativa delarna och behåller fördelarna. Begåvningen. Han ser sig som en övermänniska.

Kanske är det där, i självbilden, som man kommer att hitta förklaringarna. En man som tyckte sig ha rätt att skipa rättvisa på egen hand. Precis som Anders Behring Breivik och John Ausonius.