Rekordsiffror för SD – drömmer om konservativt block: »Hoppas få majoritet«

Text:

Bild: TT

Under tisdagsmorgonen presenterade SCB (Statistiska centralbyrån) sin novembermätning. Och i den får Sverigedemokraterna hela 22,6 procent – vilket är partiets bästa siffra hittills. I samma mätning i maj fick SD 17,1 procent.

Samtidigt får Kristdemokraterna med partiledare Ebba Busch i spetsen underkänt av väljarna. Från 13 procent i majmätningen landar partiet idag på 6,6 – en ras på hela 6,4 procentenheter. Moderaterna ökar en aning och får 18,3 procent.

Sammantaget ökar det här möjligheterna till ett konservativt block i riksdagen, menar SD:s vice partiledare Henrik Vinge.

– Ja, det tror jag definitivt. En förutsättning för att vi ska få inflytande är att vi blir tillräckligt stora. Vår förhoppning är ju att få majoritet för det här blocket i nästa val, säger Vinge till TT.

LÄS OCKSÅ: Borgerlig baksmälla: Om en sprucken allians

Socialdemokraterna, som fortfarande är riksdagens största parti enligt SCB:s mätning, får 26,3 procent – vilket är partiets sämsta siffra hittills. Även V (8,1 procent) och MP (5,1 procent) backar en aning i jämförelse med majmätningen.

Liberalerna får en sämre siffra i mätningen än partiet hade i riksdagsvalet 2018, men tar sig över riksdagsspärren (vilket man inte gjorde i maj).

– Vi är långt ifrån nöjda med de här siffrorna, säger Juno Blom, Liberalernas partisekreterare, till TT.

Så här hade väljarna röstat om det vore val idag. GRAF: SCB