Sågad bojkott av fotbolls-VM

Text: Therese Larsson

Bild: Kay Neietfeld/Scanpix

»Jag förstår faktiskt inte vad han är ute efter. Den svenska jämställdhetsombudsmannen överdriver faran något sanslöst«, säger Naile Tanis som är chef för KOK, den organisation som samlar de tyska kvinnoförbund som arbetar mot trafficking och tvångsprostitution. Hon suckar och säger att det är klart att varje kvinna som tvingas till prostitution är en för mycket, men att det inte finns några som helst belägg för att det skulle komma upp till 40 000 nya tvångsprostituerade till Tyskland som Borgström pratar om. Det finns helt enkelt inga siffror, säger hon. Men ingen, inte ens polisen, tror att det kommer att bli någon större anstormning.
KOK har tillsammans med just polisen och det tyska fotbollförbundet dragit i gång en kampanj för att få de män som väljer att gå till prostituerade, att se till att kvinnorna är registrerade och inte tvångsprostituerade. Naile Tanis berättar att man inom nätverket diskuterat Claes Borgströms utspel.

– Vi kom fram till att en svensk bojkott av fotbolls-VM inte skulle få någon som helst effekt. Det vore bättre om det svenska landslaget uttalade sig mot trafficking och arbetade mot en bojkott av tvångsprostituerade. Vi vill att alla torskar ska vara uppmärksamma på om flickorna kan tyska eller inte, och om de kanske har blåmärken på kroppen och i så fall anmäla det.

Naile Tanis säger att de tyska kvinnoförbunden länge arbetat för att göra prostitution laglig i Tyskland och att det handlar om att kvinnorna ska få en dräglig arbetssituation och samma möjligheter till pension och sjukpenning som alla andra. Claes Borgströms påstående om att legal prostitution leder till ökad trafficking ger hon inte mycket för.

– Vi moraliserar inte över prostitutionens vara eller icke vara men lagstiftningen skyddar de prostituerade. Den ger dem möjlighet att själva behålla de pengar de tjänar.

Det finns i dag runt 400000 registrerade prostituerade i Tyskland och att det kommer att råda högsäsong för dem under fotbolls-VM råder det inga tvivel om. Runt om i Tyskland öppnar en rad nya bordeller för att ta hand om den anstormning av män som väntas, och i såväl Köln som Dortmund byggs speciella små stugor intill fotbollsarenorna där prostituerade kan ta emot kunder. Allt med regeringens goda minne och på tyskt vis är det hela naturligtvis reglerat. Stugorna är utrustade med såväl toalett, larm och nödutgång, som med kondomer och snacks. Men efterfrågan styr naturligtvis utbudet och polisen arbetar intensivt med att förhindra att flickor från fattiga grannländer förs in i Tyskland.

– Det är klart att vi tar problemet med tvångsprositution på allvar. Men det gör vi ju hela tiden, inte bara inför VM. Vi har en speciell avdelning med över trettio medarbetare som bara sysslar med människohandel, säger Claudia Frank som är taleskvinna för polisen i Berlin.

– Vi kommer att genomföra razzior och kontroller på ställen där vi vet att olaglig prostitution kan förekomma, i privatvåningar, på pensionat eller andra ställen. Men det är svårt för mig att ge närmare detaljer än så, vi kan ju inte avslöja i förväg vad vi har planerat. Men det är helt klart att det kommer att bli förstärkta kontroller säger, Claudia Frank.