Svep: Bom ska stoppa fyllerister

Text: Redaktionen

Bild: Jonas Lindstedt/TT

Alkobom ska stoppa fyllerister

Göteborgs hamn får i dag sin första alkobom, meddelar regeringen. Bommen är en del i ett större projekt och enligt Tomas Eneroth, infrastrukturminister, ska alkobommar agera komplement till Polisens alkoholutandningsprov. Trafikverket har fått 78 miljoner kronor av regeringen för att införa alkobommar i svenska hamnar, totalt 23 stycken.

SSU-ordföranden kritiseras

Philip Botströms personvalskampanj till riksdagen ska ha kostat minst 258 419 kronor, skriver Expressen. Men förbundsstyrelsen i Värmland ska enligt tidningen inte ha fattat något beslut om så stora belopp som kampanjen kostade. Flera av SSU:s distriktsordföranden reagerar nu på upplägget.

Strid om försvaret väntar

Riksdagens borgerliga partier och Sverigedemokraterna vill höja försvarsbudgeten till 84 miljarder kronor. Det i linje med försvarsberedningens förslag. Men regeringen vill inte lägga lika mycket pengar, vilket kan leda till politisk strid i höst, rapporterar Ekot.

Debatter:

”Trots ansatser för att rekrytera och behålla fler kvinnor inom den högre utbildningen kvarstår problemet med stora könsskillnader”, skriver företrädare för Sveriges unga akademi på SvD Debatt.

”Visst är det bra med ordning och reda i statsfinanserna. Men om statsskulden är bland de lägsta i Europa, långivarna är villiga att betala för att låna ut till oss, och penningpolitikens verktygslåda är ineffektiv – då är det nog dags att fundera en vända till. Vi behöver också göra vår ekonomi mer effektiv, mer innovativ, mer konkurrenskraftig”, skriver ekonomen Klas Eklund på DN Debatt.

”Regeringen anser att det saknas 90 miljarder kronor för att bibehålla kvaliteten inom vård och omsorg. Och att det behöver nyrekryteras 80.000 medarbetare. Men det behövs inga nya miljarder om välfärdssektorn effektiviseras och får en bättre styrning”, skriver socialdemokraten Bengt Berndtsson på Di Debatt.