Stefan Löfven hyllar skolstrejken

Text:

Bild: TT

Löfven om skolstrejk: glad över att unga människor höjer sin röst 

Statsminister Stefan Löfven hyllar att unga i dag skolstrejkar för ett bättre klimat.

– Vi ska ligga på stenhårt för att möta deras förväntningar, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt understryker han att det råder skolplikt i Sverige.

I dag strejkar skolever världen över. Läs om den nya miljörörelsen här.

Naturvårdsverket: Behövs snabba och skarpa åtgärder

Sverige behöver fler skarpa åtgärder snabbt för att nå klimatmålet. Det skriver Naturvårdsverket i en ny rapport, skriver DN.

– Det viktigaste nu är att vi får bukt med utsläppen från basproduktion och transporter, säger Stefan Nyström, chef för klimatavdelningen på Naturvårdsverket.

Kandidater säger nej till sidouppdrag

Efter Cecilia Wikström-härvan säger de flesta svenska EU-kandidater nej till betalda sidouppdrag. Det skriver Ekot som ställt frågan till partiernas fem toppkandidater.

– Som EU-parlamentariker uppbär man redan en väldigt hög lön. Att man utöver det tar sidouppdrag för att casha in så mycket extra som vissa gör tycker jag är olämpligt, säger Vänsterpartiets Malin Björk.

JA, det här blir tufft att lösa

Det är bråttom nu. I 18 tunga frågor i januariavtalet måste partierna vara överens redan under våren. Än så länge är bara en altan klar, skriver Fokus.

Debatter

»Vi har bara en femtedel kvar och det är bråttom att kraftigt reducera utsläppen. Det har Greta Thunberg och de strejkande ungdomarna förstått. Därför stödjer vi deras krav!«, skriver 270 klimatforskare på DN debatt.

»Vi i den svenska klimatrörelsen har tagit fram en checklista på åtgärder som bör finnas med i regeringens klimathandlingsplan. Det finns särskilt tre åtgärder som vi anser är helt nödvändiga att prioritera under mandatperioden!«, skriver företrädare för 19 organisationer, på SvD Debatt

Märkligt försvar av EU:s digitalskatt, skriver Krister Andersson, ordförande Tax Policy Group, Business Europé, på DI debatt.