Svep: Majoritet i riksdagen vill utreda kronvittnen

Text: Mats Holm och Leon Nudel

Bild: Simon Rehnström

Riksdagen: utred kronvittningen

Sex av åtta riksdagspartier vill se en utredning av möjligheten att inför kronvittnen, det vill säga att kriminella som samarbetar med polisen kan få lägre straff. MP och V är de som säger nej, skriver DN. Även Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till förslaget.

– Det är förenat med stora rättssäkerhetsproblem och kommer leda till att vi inte kan upprätthålla likhet inför lagen, säger Ramberg.

Hamnmedlare jobbar mot klockan

Medlarna jobbar mot klockan nu för att försöka få till en lösning på hamnkonflikten före midnatt natten mot onsdag.Annars bryter en strejk ut som omfattar runt 1 000 personer. Menännu finns inte något nytt medlarbud att ta ställning till finns dock inte.

– Om vi får en situation med en storkonflikt i Sveriges hamnar riskerar det att få mycket, mycket allvarliga konsekvenser för jobben, för företagen och svensk ekonomi. Jag ser väldigt allvarligt på de konsekvenser det kan leda till, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Sveriges Radio.

V kritiska till statens investering i flygplats

Vänsterpartiet är kritiska till att staten bevijat investeringsstöd till flygplatsen Scandinavian Mountains Airport näraa Sälen, Dalarna.

– Det är helt bakvänt, staten måste sluta att investera i flyget, säger partiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm till SvD Näringsliv.

Regeringen beslutade om investeringsstöd 2014.

Debatter

En maning till Europas medborgare om att rädda kontinentens själ och inte ge vika för nationalismen i de kommande EU-valen, skriver president Emmanuel Macron i Dagens Nyheter.

I Svenska Dagbladet skriver fyra redaktörer för Europaperspektiv, en årsbok som publiceras av universitetens nätverk i Europaforskning, att nationalstaternas tilltagande nationalistiska agerande måste tas på allvar.

Elbristen är värst för industrin, skriver Magnus Huss och Mikael Möller, företrädare för innovations och kemiindustrierna, på DI Debatt.