Svep: Stoppa barnäktenskapen

Text:

Majoritet vill stoppa barnäktenskap

Sveriges Radios Ekot rapporterar att det finns en majoritet i riksdagen som vill skärpa lagen och så att barn som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller könsstympas kan förbjudas att lämna Sverige.

Svekdebatt kan vänta i Liberalerna

”Vinner Ullenhag trots detta får L uppleva alla tiders svekdebatt”, skriver DN:s Ewa Stenberg med anledning av att L:s oeniga valberedning valt att nominera Nyamko Sabuni som partiledare. ”Trots det fortsätter striden. Många av de ombud som vill ha Ullenhag känner att valet av ordförande påverkar partiets framtida politiska kurs. Därför kämpar de och striden är inte avgjord än”, fortsätter hon.

Om Sabuni säger SR:s Fredrik Furtenbach:

”Jag tror hennes stora fördel är den krisstämning som just nu finns inom Liberalerna. Hon uppfattas stå för förändring och hon kopplas inte alls ihop med dagens ledning under Jan Björklund”.

Svagt stöd för OS fällde Sverige

Det svaga stödet i opinionen och från Stockholms stad bidrog till att stjälpa OS-chanserna, hävdar Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté, i en artikel i DN. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr säger sig vara besviken över att Sverige inte fick vinter-OS år 2026.

Debatter:

”Vid i princip varje tillslag som Säkerhetspolisen gör i arbetet för att motverka terrorism hittar vi filmer och bilder med oerhört grova våldshandlingar och avrättningar. Materialet framställs för att rekrytera anhängare eller för att stärka sympatisörer inför våldsdåd. Vi vill att regeringen utreder om det bör bli straffbart att inneha och se på terrorpropaganda”, skriver Klas Friberg, säkerhetspolischef, på DN Debatt.

”I en rad påståenden missleder Vänsterpartiet väljarna när det gäller verksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset”, skriver finansregionråd Irene Svenonius (M) på SvD Debatt.

”Digitaliseringen innebär kraftigt ökad efterfrågan på el. Genom att slå ihop sina 206 datacenter till endast tio kan staten minska sitt nuvarande effektuttag med 80 procent”, skriver företrädare för bolag i serverhallsbranschen på SvD Debatt.