Svep: MP går emot S om upphovsrätt

Text:

Bild: TT och Riksdagen

MP går emot S om upphovsrätt 

Miljöpartiet tänker rösta nej i dagens EU-omröstning om det så kallade copyrightdirektivet. Det är första gången som Miljöpartiet går emot Socialdemokraterna, skriver DN.

– Det skulle innebära en strypsnara på det fria internet, säger riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP).

Sabuni: Jag ifrågasätter vår migrationspolitisk

Nyamko Sabuni är medveten om samhällsproblem med en stor kunskap om migration och integration. Det säger hon i en intervju med SVT:s Aktuellt om varför hon ska bli Liberalernas lya ledare.

– Jag ifrågasätter till exempel vår migrationspolitisk. De som kommer till Sverige ska tas emot, och då ska vi beräkna kostnaden för det. Men de pengarna ska inte tas från biståndsbudgeten, säger hon.

Läs Fokus intervju med Nyamko Sabuni här.

Regeringen oense om IS-barn

Regeringen är oeniga hur svenska IS-barn ska hanteras, skriver Expressensom hänvisar till källor. Dragkampen står framför allt mellan Åsa Lindhagen (MP) och Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S) på den andra sidan. För närvarande beräknas det finnas 80 svenska barn till IS-anhängare i syriska läger.

Debatter

»Momsen nämns inte i januariöverenskommelsen, men bör vara en del i den skattereform som utlovas där. Momsen beskattar konsumtion och minskar därför inte incitamenten att spara och investera. Därför bör en enhetlig och breddad moms införas också på hyror, spel och kommuner«, skriver Jacob Lundberg och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, på DN debatt.

»Den nya statliga utredningen av det svenska högskoleväsendet, STRUT, föreslår i praktiken slopade prestationskrav för forskning och utbildning, men motiverar inte varför. Utredningen måste nu göras om från grunden«, skriver Roger Svensson, docent vid IFN, på DI debatt.

»I dag ska EU-nämnden ta ställning till hur Sverige ska rösta i frågan om EU:s upphovsrättsdirektiv. Till de politiker som tänker rösta nej undrar vi: Vill ni verkligen inte att musiker och andra kulturutövare ska få betalt?« Det skriver justitieminister Morgan Johansson och Lawen Redar (S), kulturutskottet, på SvD Debatt.