Svep: Regeringen vill stänga av elever lättare för hot och våld

Text:

Lättare att stänga av elever

Anmälningar om hot och våld i skolan har fördubblats på fem år, från 450 till nära 900, visar statistik från Arbetsmiljöverket, som SR Ekot rapporterar om. Regeringen vill nu införa de förändringar för skolan som de gav löften om före valet. En elev som utsatt någon annan för hot och våld ska lättare kunna stängas av från skolan och regeringen inför också ett mobilförbud.

Men Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, tvivlar på att dessa förändringar i praktiken kommer att påverka verksamheten i skolan.

Lövfen utan besked om Syrien-barn

Statsminister Stefan Löfven (S) dröjer med besked om vad som egentligen ska ske med de barn till svenska IS-medlemmar som nu finns i Syrien. I en intervju med SVT uppger Löfven att det mycket svårt för svenska myndigheter att agera i området. I Syrien finns enligt SVT omkring 80 barn till svenskar med IS-koppling.

S kör över MP – vill bygga ut flygplats och öka trafik

Socialdemokraterna vill driva igenom en utbyggnad av Arlanda, göra flygplatsen till den största i Norden samt fördubbla trafiken dit till år 2050. Detta enligt vad källor på regeringskansliet uppger för tidningen ETC. Miljöpartiet ifrågasätter dock färdplanen, som förväntas läggas fram i slutet av mars, och menar att den gör det svårt för Sverige att nå regeringens klimatmål.

Till TT säger infrastrukturminister Tomas Eneroth dock att regeringen är enig om flygplatsens framtid, medan miljöministern inte vill kommentera »pågående arbete«.

S-ombud kräver mer fokus på landsbygd

I kommuner som Arvidsjaur, Hällefors och Åre har S tappat ungefär var tredje väljare sedan 2002, enligt en kartläggning som DN har gjort. Under helgens S-kongress krävde flera S- ombud en ny landsbygdspolitik för att hela landet ska leva. Stefan Löfven utlovade till exempel bättre tillgång till utbildning och stöd till lanthandlar för att stoppa butiksdöden på landsbygden.

Debatt

För att stärka förtroendet hos väljarna måste systemet med valsedlar förnyas. Det skriver tjänstemän från 10 valnämnder på DN Debatt. Trovärdigheten för det befintliga valsystemet är hotat och dess motståndskraft mot manipulation måste dessutom förbättras, anser de.

SvD Debatt framhåller Mats Lindberg, Bildupphovsrätt i Sverige, upphovsrättsdirektivet som en förutsättning för en fortsatt uppbyggnad av kunskaps- och kultursamhället. Hans inlägg är en replik till Mats Blomgren från Wikimedia, som tidigare uppmanat EU-parlamentet att rösta nej till det upphovsrättsdirektiv som man ska besluta om i morgon tisdag.

DI Debatt riktar KD:s Jakob Forssmed och Larry Söder kritik mot finansmarknadsminister och tidigare bostadsminister Per Bolund (MP) för att ha lagt grunden för den svenska bostadskris, som gör att byggbolag inte bygger och som gör det svårt för unga att skaffa bostadsrätter. Den rödgröna regeringen kom under sin förra mandatperiod med allt för få reformer för att underlätta byggandet och ströp i och med förstärkt amorteringskrav möjligheten till lån för många hushåll, skriver Forssmed och Söder, som efterlyser en diskussion om de hårda kreditregleringarna.