Svep: S och M tappar i ny mätning

Text:

Bild: TT

Socialdemokraterna tappar
Socialdemokraterna har tappat 5,4 procentenheter av väljarstödet sedan januari, enligt en färsk Novus-mätning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter. Enligt samma mätning ökar Miljöpartiet och placerar sig en bit över riksdagsspärren på 4,6 procent. Moderaterna har motvind i opinionen och enligt Expressen/Demoskop har stödet gått ner med 4,1 procentenheter sedan valet och landar därmed på 15,7 procent. I båda mätningar stärks Kristdemokraterna och stödet är på 10,7 procent (Novus) och 11,5 procent (Demoskop).

"EU kan inte straffa Ungern”
Socialdemokraternas Heléne Fritzon vill kunna straffa EU-länder som inte bidrar till EU:s flyktingmottagande, sa hon i SVT:s EU-valsdebatt om migrationsfrågan där S, C och SD möttes. Peter Lundgren (SD) menade att det är dumheter att tro att något sådant skulle lyckas.

Andersson vill höja kapitalskatt
Finansminister Magdalena Andersson (S) ser beskattning av kapitalinkomster som en viktig lösning för att komma tillrätta med klyftorna i landet.
”De har ökat på ett sådant sätt att det har dragit isär inkomstfördelningen i Sverige. Det ser extremt ut", sa hon på konferensen Börsdagen enligt DI.

Debatter

Sverige hade kunnat ha betydligt högre tillväxt om landets elever presterat bättre på internationella prov, enligt en rapport som Svenskt Näringsliv publicerar i dag. Rapportförfattarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl föreslår på DI debatt att öka andelen friskoleelever och den lärarledda undervisningen.

KD och M vill öppna för mer satsningar på kärnkraft och närmar sig SD och L som står utanför energiöverenskommelsen om 100 procent förnybar energi 2040. Det är märkligt då kärnkraften är ungefär dubbelt så dyr som sol- eller vindenergi trots kärnkraftens subventioner, skriver energiexperterna Jonny Hylander och Göran Sidén på DN Debatt.

I utvecklingen av nästa generation Gripen-plan, modell E, behövs en ny motor. Underhållsfrågan för de nya Gripenflygplanens motorer måste adresseras är försvarsberedningen inom kort överlämnar sin försvars- och säkerhetspolitiska rapport till regeringen. På SvD Debatt skriver Ulrika Lindstrand och Patrik Björnström, Sveriges Ingenjörer, att det vore högst anmärkningsvärt om staten i sitt största industriprojekt någonsin skulle frånsäga sig kontrollen över såväl kostnader som det tekniska innehållet i stridsflygets motorer och argumenterar för att svenska ingenjörer ska få ansvaret för motorunderhållet på Gripen E.