Svep: Så ser opinionen ut inför valet till EU

Text:

Bild: TT

V och SD lyfter inför EU-valet

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar nästan lika mycket – runt 4,6 procent – jämfört med förra valet till EU. Det visar en Novus-undersökning, beställd av Ekot och SVT.

– Vi ser ju en polarisering inte bara i svensk politik utan också i europeisk politik där ytterkantspartierna har framgångar. Kanske har de partierna en större tydlighet än partierna på det politiska mittfältet. Det är en förklaring, sedan får man komma ihåg att de vänder sig till helt olika grupper, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Störst tapp står MP och L för som backar 6,2 procentenheter respektive 4,9 procentenheter.

Emma Carlsson Löfdahls make bodde i lägenheten 

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har hyrt sin makes lägenhet samtidigt som han även bodde i den, skriver Aftonbladet. På kontraktet till riksdagen intygade Carlsson Löfdahl att hennes mamma och hon var hyresgästerna.

Tidigare har Emma Carlsson Löfdahl meddelat att hon lämnat Liberalerna för att bli politisk vilde efter Aftonbladets avslöjanden om att hon fått ersättning för att ha hyrt en övernattningslägenhet av sin make. Läs mer här. 

GBG tar bort fri entré till simhallar

Göteborgs stad slopar entré till simhallar för barn och unga, skriver GP. Anledningen: ett underskott på 25 miljoner kronor för idrotts- och föreningsnämnden.

– Vi måste fokusera på åtgärder som ger direkt effekt, säger ordförande Elisabet Lann (KD) till tidningen.

Danmarks statsminister besöker Stefan Löfven 

I dag tar Stefan Löfven emot Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. De ska bland annat diskutera brexit, migration, EU-budget och rättsstattsfrågor, skriver TT.

Debatter

»Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig«, skriver Riksbankschefen Stefan Ingves på DN Debatt.

»Kraven för godkänt är så högt ställda att inte alla barn klarar skolan trots extra stöd och hjälp. Onödigt många unga misslyckas därför i skolan idag – och några skickas av fel anledning till psykiatrin«, skriver psykologen Helena Nord i en replik om psykisk ohälsa, på SvD Debatt.

»I dag träffar näringsminister Ibrahim Baylan (S) OECD för att ta del av Sveriges resultat i flaggskeppsrapporten Regulatory Policy Outlook. Det är ingen munter läsning och vi uppmanar nu regeringen att bjuda in till konkreta samtal om hur vi får bukt med det skenande regelkrånglet«, skriver 22 näringslivsföreträdare på DI Debatt.