Svepet: »Det pågår ett kulturkrig«

Text: Redaktionen

Bild: Johan Halsius, Monkberry/TV2/TT

Slutgiltigt valresultat på söndag

Det slutgiltiga resultatet från valet 2018 väntas vara färdigställt på söndag. Det uppger Anna Nyqvist, valmyndighetens kanslichef, till Ekot. Det preliminära resultatet kunde presenteras på torsdagseftermiddagen.

Åkesson: »Det pågår ett kulturkrig«

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försvarar i SVT:s Skavlan SD:s gruppledaren Mattias Karlssons omskrivna Facebook-inlägg.

– Det är ett kulturkrig som pågår i hög grad. Det har gått 50 år sedan 68-rörelsen. Den påverkade vårt samhälle i en riktning där nationen och nationell identitet blev något fult, säger Åkesson.

Karlsson skrev i inlägget att »våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död«.

S störst i storstäder – men riskerar att tappa makten

Socialdemokraterna blev det största partiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Trots det kan partiet ändå förlora makten, rapporterat Aftonbladet.

– Vi får se vart det landar, staden kommer att behöva styras även framgent, säger  Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg.

Lövin utesluter inte Lööf som statsminister

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är öppen för att Annie Lööf (C) kan komma att bli nästa statsminister, rapporterar Ekot.

– Om man har prövat olika varianter i flera talmansrundor så utesluter jag inte det, säger hon i en intervju med P1-morgon.

Kullgren ny partisekreterare för KD

Tidigare i veckan meddelade Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson att hon lämnar sin post. Partisekreterarjobbet går till den nuvarande biträdande partisekreteraren och valledaren Peter Kullgren, skriver Expressen.

Rosenbad renoveras

Rosenbad och där med statsministerns tjänsterum ska renoveras, skriver Aftonbladet. Kostnaden för renoveringen beräknas till 1,4 miljarder kronor och väntas pågå till årsskiftet 2021/2022. Under tiden för renoveringen flyttar statsministern sitt tjänsterum till Adelcrantzka huset i kvarteret Björnen på Norrmalm, Stockholm.

Debatter

De tre alternativen på bordet är DÖ, skrota blockpolitiken eller samarbeta med SD, skriver Anders Sundström, tidigare S-topp och näringslivsprofil, på Di Debatt.

»Missgrepp som ledde fram till krisen 2008 har i alltför hög grad upprepats. Det lär straffa sig«, skriver Klas Eklund, senior economist, Mannheimer Swartling, på DN Debatt.

»Frestelsen att som lokal politiker falla för erbjudanden om många röster från olika invandrargrupper är stor«, skriver Staffan Werme, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Örebro, på SvD Debatt.