Svepet: Klimat går om invandring för väljare

Text: Redaktionen

Bild: Jessica Gow/TT

Klimatet är den viktigaste frågan

Miljö och klimat är den viktigaste frågan för väljarna, enligt en Demoskopundersökning för Expressen.

– Att miljön går upp som enskilt viktigaste fråga en vecka före valet är oväntat, kommenterar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Invandring och integration är den näst viktigaste frågan.

Sammanvägning: KD fortsätter upp

Det har sett mörkt ut för Kristdemokraterna, men med mindre än en vecka kvar till valet har de nu 5,7 procent av stödet. Det visar Svensk väljaropinion, Sifos sammanvägning av flera opinionsmätningar, för Ekot. Läs mer i Fokus här.

Göran Persson: M borde testa ett SD-samarbete 

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson tycker att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska pröva ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det säger han i en intervju medExpressen.

– För de borgerliga är det något som ligger inom räckhåll. Lyssnar man på borgerliga väljare och särskilt moderata väljare så vill dom ju ha det här samarbetet. Då tycker jag att de ska pröva det, så får vi se hur långt det går och hur långt det räcker, säger han.

M: S arabiska lögner från Kuwait

Det socialdemokratiska konto som spridit falsarier om Moderaterna på Facebook går att härleda till Kuwait. Det visar en extern granskning som M gjort, skriver Aftonbladet.

SD-kandidater lämnar

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Stefan Jacobsson drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen efter att Aftonbladet avslöjat att han åkt taxi privat för skattepengar. Läs mer i Fokushär.

Även en kandidat till kommunfullmäktige i Halmstad får lämna efter att ha skrivit rasistiska kommentarer på alternativmedia.

L är för flygskatt

Liberalerna går till val på en så kallad flygskatt, trots Alliansen motstånd, skriver DN.

– Klimatfrågan är så pass akut att flygskatten inte bör rivas upp, flyget måste på något sätt betala sina klimatkostnader, säger  Liberalernas energipolitiska talesperson Maria Weimer.

V vill att rika kommuner bygger hyresrätter

 Vänsterpartiet vill att rika kommuner bygger fler hyresrätter, enligt partiets nya bostadspolitiska förslag.

»Det råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. De som drabbas hårdast är låginkomsttagare, unga vuxna och nyanlända. I det sammanhanget är det inte rimligt att rika, välmående kommuner endast bygger dyra bostadsrätter och lämnar bekymret om hyresrätterna till fattigare kommuner inom samma region«, skriver Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson och vice partiordförande för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Lööf: Småflickor ska inte ha slöja i skolan

Centerpartiets Annie Lööf anser att barn i förskolan inte ska bära slöja. Det säger hon i en debatt om integration och jämställdhet med Jimmie Åkesson i SVT.

– Det är klart att inte små flickor ska ha på sig slöja på förskolan. Jag blir lika förbannad som Jimmie Åkesson när jag ser ett- och tvååringar som tvingas ha detta, säger Lööf.

Björklund: S och SD måste ta ansvar

Väljer Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att fälla en alliansregering bör de ta ansvar. Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till elever på Malmös borgarskola, enligt TT. Vidare säger han att dörren till SD är stängd.

Debatter 

SD-väljare och SD-politiker kommer i högre grad än andra partier från gruppen som fått det sämre. Det är viktigare än en ökad invandring, skriver tre forskare på DN Debatt där de presenterar sina rön.

Näringslivet borde välkomna S familjevecka och acceptera hur den svenska välfärdsmodellen fungerar, skriver LO på DI Debatt.

Det är anmärkningsvärt att sakfrågan om en EU-folkomröstning inte diskuteras mer, skriver Carl Bildt (M) på SvD Debatt.