Svepet: »SD:s politik är kvinnofientlig«

Text: Redaktionen

Bild: Jessica Gow/TT

Wallström går till angrepp mot SD:s kvinnopolitik 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserar SD:s kvinnopolitik under en pressträff på Barnmorskeförbundet, skriver Omni.

– Vi tänker bekämpa alla former av hot mot kvinnors rättigheter, oavsett om dessa kommer från politiska och religiösa extremister, säger Wallström.

Läs mer i Fokus: Agnes Wold: SD – vad döljer du för mig?

 

FT: Rika och splittrade Göteborg en indikator för Sverige

Göteborg är mitt i en byggboom samtidigt som staden har hög arbetslöshet i förorten tillsammans med en trög integration. Det skriver affärstidningen Financial Times i ett stort reportage om Sveriges andra största stad. I reportaget bekräftar Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson (S) bekräftar bilden av staden som en framgångssaga som brottas med problem med extremism och kriminalitet.

– Sverige har varit lite naivt. Det är inte som Paris förorter, men om vi inte gör något nu kan det gå i den utvecklingen, säger hon.

 

M satsar miljoner på lärarassistenter i utsatta områden

Moderaterna vill satsa 700 miljoner kronor om året på lärarassistenter i utsatta områden, rapporterar TT. Det betyder att 1 750 fler lärare kan anställas i regeringen pekar ut som utsatta områden.

- Om de här barnen ska klara kunskapskraven så kommer det att krävas extra satsningar, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

 

Lövin stänger dörren för M och SD

 Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin kan tänka sig regera med alla partier i riksdagen – utom SD och M. Det säger hon i en intervju med SvD.

– Vi vill fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna (…) Med det sagt så visar opinionsundersökningarna att det inte finns en 50-procentig majoritet för något av de traditionella blocken. Då tycker jag att det är upp till alla partier att fundera på hur vi kan lösa det här utan att släppa in Sverigedemokraterna, säger Isabella Lövin till SvD.

Och fortsätter:

– Det är i dagsläget väldigt osannolikt att vi skulle kunna regera tillsammans med Moderaterna, bland annat för att de öppnar upp för Sverigedemokraterna, och för att de har en miljö- och klimatpolitik som helt enkelt inte är seriös.

 

Fler IT-attacker mot riksdagspartier

Allt fler IT-attacker, som falsk information och kapade Facebook-konton, drabbar riksdagspartierna inför valet. Det rapporterar Ekot.

– Man blir ju orolig när andra försöker lägga sig i våra demokratiska val så vi inte kan följa de demokratiska spelregler som är uppsatta, säger Liberalernas kommunikationschef Gustav Georgson.

 

Debatter

En rad förändringar av Komvux behövs, bland annat hur förturen, skriver Komvuxutrednigen på DN Debatt.

Den nya regeringen bör ha ett tydligt reformpaket, skriver Svenskt Näringsliv på DI Debatt.De lyfter fram S skatt på entreprenörskap som särskilt skadlig.

Det vore ett stort misstag att fortsätta bygga nära sjöar, älvar och kust. I stället är det viktigt att bevara och stärka strandskyddet, skriver Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, på SvD Debatt.