Talmannen ger nya besked i morgon 

Text: Redaktionen

Bild: TT

 Ny presskonferens i morgon – igen

I morgon, klockan 11.15, har talmannen kallat till presskonferens. Syftet är att ge besked om nästa steg i regeringsbildningen, skriverSVT.

– Talmannen har fört informella samtal med alla partiledare efter att Stefan Löfven förlorade statsministeromröstningen. Det är resultatet av dessa samtal som kommer att presenteras på onsdagen, säger Karin Flygare, pressekreterare hos talman Andreas Norlén. Läs Fokus intervju med talmannen här. 

EU: Nya utsläppskrav på bilar 

Den Europeiska unionen har enats om hårdare utsläppskrav på nya bilar fram till 2030, skriver Ekot. Målet är att koldioxidutsläppen ska ha minskat med 37,5 procent då.

– Det är en viktig överenskommelse som nåtts. Det är inte en dålig överenskommelse, men samtidigt visar den att det är ett stort avstånd mellan vad vi behöver göra för att undvika klimatförändringar och vad våra länder är villiga att göra, säger Greg Archer, på den europeiska miljöorganisationen Transport & Enivroment, till Ekot.

C vill använda råttgiljotin mot råttor

Centerpartiet i Stockholm vill med kreativa sätt bekämpa råttinvasionen i Stockholm. Bland annat vill de bekämpa råttorna redan i avloppsrören och sätta in råttgiljotiner.

– Vi vill ju minska på antalet råttor så att det är vi människor som kan vara ute i parker och i stadsmiljön snarare än att råttorna ska få härja fritt, säger Stockholms kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C) till SVT.

Debatter

»Belöna visselblåsare som avslöjar grova ekobrott«, skriver juristen Claes Sandgren, på DN Debatt.

»Socialdemokrater behöver hålla rent mot nyliberaler – det är tydligt efter Macrons misslyckande i Frankrike. Den franske presidentens haveri är den ekonomiska högerliberalismens haveri«, skriver Halil Karaveli, författare, och Daniel Suhonen, Katalys, på SvD Debatt.

»Centern, med partiledaren Annie Lööf, är berett att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister för att minska SD:s politiska inflytande. Att i alla frågor, stora som små, utestänga ett parti i riksdagen från inflytande är ingen bra idé i en demokrati«, skriver DN:s före detta politiska chefredaktör Svante Nycander, på DI Debatt.