Tre män får fängelse efter påskkravallerna i Linköping

Ytterligare tre män fälls för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter påskens upplopp. Domen är den första som gäller kravallerna i Linköping.

Text: TT

Bild: TT

I domen från Linköpings tingsrätt skriver rätten att de tre männen och övriga personer i folkmassan "agerat i fullständig brist på respekt för polisens arbete och dess fordon på platsen och med det uppenbara syftet att allvarligt försvåra och hindra utryckningsverksamheten och den brottsbekämpande verksamheten som syftat till att upprätthålla ordningen i området i situationen".

En 21-årig man döms till fyra års fängelse, en 19-åring får två år och sex månaders fängelse och en 26-årig man döms till tre år och sex månader. De två yngsta nekar till brott, liksom den äldre mannen även om han erkänner att han kastat två stenar mot ett polisfordon.

Under påskhelgen bröt våldsamma upplopp ut på flera håll i landet där Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, planerat koranbränningar. Den 14 april hade han tillstånd för allmän sammankomst i Linköping, men den fick ställas in. På påskdagen, den 17 april, skrev Paludan på sociala medier att han planerade att återvända till Linköping och stadsdelen Skäggetorp, utan nytt tillstånd, men han dök aldrig upp.

Båda dagarna startade våldsamma upplopp i Skäggetorp, och domen som nu meddelas av Linköpings tingsrätt rör händelser den 17 april.

Rätten finner det styrkt att alla tre männen kastat stenar mot poliser och/eller deras fordon. 21-åringen och 19-åringen har också sparkat mot polisfordon och 26-åringen har "gjort aggressiva gester mot polisen" och "varit pådrivande genom att i vart fall med gester uppmana folkmassan som polisen lyckats skingra att återkomma".

Torsdagens dom är alltså den första som rör Linköping; sedan tidigare har flera domar fallit som tagit upp händelser i andra städer. En månad efter kravallerna dömdes en man i 30-årsåldern till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman under kravallerna i Rinkeby.

I slutet av juni dömdes fyra män för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro. Fängelsestraffen blev mellan fyra och fem och ett halvt år, och tingsrätten beslutade även att två av männen ska utvisas. Domen har överklagats. Tidigare i juli föll ännu en dom mot fyra andra män efter händelsen i Sveaparken. Straffen blev fängelse i mellan två och sex år.

***

Toppbilden är från uppkoppet i Malmö under påskhelgen.