Uppskattad och lämnad

Text:

Bild: Henrik Montgomery/ Scanpix

Att kunna le ikapp är också en konst. Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson briljerade i den i måndags. Framför en överrumplad presskår fnissade de om hur de »under en period samtalat djupare om förutsättningar för nästa mandatperiod«, att de blivit »överens« och att biståndsminister Carlsson »bett att få gå vidare«. Moderaternas vice partiledare lämnade regeringen och det hade de tänkt igenom i lugn och ro. Ville de säga.

De svarade inte på så många frågor, åtta stycken närmare bestämt. Efter tre och en halv minut bröt Roberta Alenius, presschef på statsrådsberedningen, och sa att det fick vara bra. Därefter återkom statsministern med en ny arbetsmarknadsminister – Elisabeth Svantesson – och en gammal – Hillevi Engström.

Om den senare finns en del att säga.

På finansdepartementet säger de: inkompetent.

Hillevi Engström hamnade i bråk med generaldirektören på sitt departements viktigaste myndighet – en röra av krisrapporter och krypskytte som ledde till att Angeles Bermudez Svankvist försvann och Arbetsförmedlingen landade med vikarier i såväl styrelse som ledningsgrupp. Kaoset där kan möjligen mäta sig med det som rått i Engströms egen departementsbyggnad. Inget har fungerat, säger flera uppgiftslämnare. Personalen har flytt. Statsrådet varit frånvarande. Politiken tagits över av finansdepartementet. I partiet beskrivs hon som skotträdd utan förmåga att stå upp mot socialdemokraterna.

Få förvånas över att hon fick kicken. Fler över att det inte skett tidigare.

Men Gunilla Carlsson, varför försvinner hon?

Kanske är det som hon själv sa: att hon tröttnat. Politiker brukar inte ljuga. Kanske går det utläsa en bredare beskrivning i det som Fredrik Reinfeldt antydde: att hon önskat ett annat uppdrag nästa mandatperiod – utrikesministerposten, till exempel – som statsministern inte velat utlova.

Men, det är något konstigt också. En person som stått vid statsministerns sida sedan ungdomsförbundet, en vice partiledare, en biståndsminister som suttit rekordlänge och faktiskt fått en del gjort – avtackas hon på några minuter? Utan att ett nytt jobb presenteras?

Det finns en del som talar för att beslutet inte var så förberett.

Förra onsdagen, den 11 september, presenterade nomineringskommittén i Östergötland sitt förslag till riksdagslista. Gunilla Carlsson toppade den, efter att ha fått 460 röster i provvalet. Till partikamraterna i hemlänet har hon inte antytt något annat än ett klart ja till en ny mandatperiod. Inte heller Hillevi Engström tycks ha varit beredd på att flytta. I förra veckan försökte hon rekrytera en ny pressekreterare. I statsrådskretsen fanns, uppger flera källor, ingen förväntan på en regeringsombildning. I partiorganisationen togs man på sängen av att vice partiledaren kanske också lämnar partiuppdragen, och att stämman i oktober då får en ny punkt på dagordningen.

Det finns en omständighet som Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson inte berättade om. I slutet av augusti beslutade Skatteverket att upptaxera Carlsson efter att ha underkänt avdrag på drygt 45 000 kronor i årets deklaration. Ingen summa som föranleder en avgång kan tyckas, men så är det heller inte första gången. Förra året avslogs liknande avdrag. Och 2006 upptaxerades Carlsson efter att ha försökt dra av kostnader för kabel-tv, blommor och livsmedel.

Att minimera riskerna kan Fredrik Reinfeldt tycka vara väl så viktigt inför ett valår. I årets deklaration har Gunilla Carlsson överhuvudtaget inte skickat in några handlingar för att styrka sina avdrag.

»Du har inte besvarat Skatteverkets frågor till någon del«, skriver verket i sitt beslut.

– Kvitton har aldrig varit Gunillas grej, säger en tung moderat.

Avdragen behöver inte ha något med avgången att göra, men på flera håll i partiet tolkas det som en viktig förklaring. Den avgörande pusselbiten kommer kanske när Gunilla Carlsson berättar vad hon ska göra i framtiden. Ler hon lika mycket då som Fredrik Reinfeldt gör nu, när han kan ha löst det mest akuta problemet på sitt arbetsmarknadsdepartement?

Läs mer: 

Dramat bakom petningen 

Bistånd enligt Carlsson