Utredning föreslår nya arbeteslivsförslag

Text:

Dyrare att visstidsanställa. Skydd mot så kallad hyvling, när arbetsgivaren vill minska arbetstiden för personalen i stället för att säga upp. Det är några av förslagen i den statliga utredningen »Hållbart arbetsliv över tid« som presenterades i dag.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att förslagen är bra, säger han till Sveriges Radio.

– Ett klart steg i rätt riktning. Alla läsningar han föreslår kanske inte funkar för arbetsmarknaden men det är väldigt intressanta tankar att man vid hyvling inte kan bli av med sin plats i turordningslistan. Det tycker jag är ett klokt förslag, säger han.

Utredningen föreslår att man gör det dyrare med tillfälliga anställningar. Jämfört med tillsvidareanställningar ska  arbetsgivaravgifter för denna anställningsformer höjas..

Utredaren Anders Wallner vill också se ett skydd mot så kallad hyvling av arbetstid genom att den anställda ska kunna tacka nej till sänkt arbetstid utan att riskera att bli av med jobbet.

– Det vi vill ändra på är att den person som får ett sådant här erbjudande ska inte känna sig pressad att tacka ja under rädsla att tappa sin plats i turordningen, säger han.

Arbetsgivarparten Svenskt Näringsliv är kritisk till utredningens förslag.

– Mycket i den här utredningen går emot de ambitioner som jag tycker kommer till uttryck i den så kallade januariöverenskommelsen. Där är anslaget att det behövs mer flexibilitet på arbetsmarknaden, mycket i den där utredningen går emot det, säger vice vd Peter Jeppsson.