Valsvepet: C och L blir nyckelpartier

Text: Redaktionen

Bild: TT

S och M håller pressträff

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har dagen efter valet hållit pressträff. S konstaterar att de »vill bryta den skadliga blockpolitiken« och inneha statsministerposten. M:s partisekreterare Gunnar Strömmer fokuserar på Vänsterpartiets roll, skriver Aftonbladet.

– Och sitter Jonas Sjöstedt då i så fall på en vice statsministerpost?

Analys: 255 möjligheter att styra landet

Det finns 255 möjliga regeringsbildningar. Fast några är betydligt mer troliga än andra, skriver Leif Holmkvist i en analys för Fokus.

Så gick valresultatet: Jämnt lopp mellan blocken

Derödgröna har ett riksdagsmandat mer än Alliansen144 mot 143. Men efterräknade röster och utlandsröster kan avgöra valet, rapporterar Aftonbladet. Ta del av valresultatet här.

Utländska medier: Kaos och förvirring i Sverige

Det råder stor förvirring och politiskt kaos. Så sammanfattar utländska medier det svenska valet. Läs mer här.

Hakelius: Och vad betyder det här, då?

Oavgjort, med en femtedel däremellan. Nu måste normaliseringen av det nya börja, om inte radikaliseringen ska fortsätta, skriver Fokus politiske chefredaktör Johan Hakelius i en analys. 

S: Största »losers« är M

I dag samlas topparna i Socialdemokraterna på partihögkvarteret i Stockholm. Syftet är att diskutera hur en handlingskraftig regering ska konstrueras, rapporterar TT.

– Största »losers« är faktiskt M, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till mötet

Jimmie Åkesson: Vi kommer att söka kontakt med Ulf Kristersson

Alliansen kommer att söka kontakt med »primärt Ulf Kristersson«, säger SD:s Jimmie Åkesson till Sveriges Radio.

Statsvetare pekar ut C och L som nyckelpartier

Det parlamentariska läget är oklart. Bollen ligger hos L och C – två partier som S och M kan tänka sig samarbeta med, säger statsvetaren Mikael Gilliam till Ekot.

Lööf: Avgå Stefan Löfven

Det är dags för ansvarsfulla samtal mellan blocken, skriver Centerpartiets Annie Lööf på Instagram.

»Det rimliga vore att Stefan Löfven avgår så att vi på riktigt kan påbörja ansvarsfulla blocköverskridande samtal mellan alliansens fyra partier och nuvarande regeringspartier för att se hur vi under hösten kan forma en ny, ansvarsfull, handlingskraftig regering«, skriver hon.

Debatter

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Och vilket är mitt ansvar för utvecklingen? undrar KI-professorn Stefan Einhorn på DN Debatt.

Regeringsformen borde ändras då nuvarande system gör att det är svårt att regera i minoritet, skriver juridikprofessorn Joakim Nergelius på DI Debatt.

»En utredning borde tillsättas med gott om tid att fundera över nödvändiga förändringar i valsystemet, som förenar det bästa av majoritetsvalens klara utslag med svensk tradition att respektera minoriteter«, skriver statsvetaren Leif Lewin på Expressen.