Förlorade, men ihågkomna

Många personer som format Sverige gick bort under 2018. Fokus mindes dem, som inspiratörer, föredömen och, i vissa fall, avskräckande exempel. Välj själva:

Yrsa Stenius

”Hon hade ett särskilt öga till makten. Å ena sidan fascinerades hon av den och hörde dess locktoner. Å andra sidan trodde hon aldrig på dess kulisser.”

/2018/06/yrsa-stenius-ville-sta-fri/

Villy Bergström

”Villy gick i läroverket i Ludvika, blev klasskamrat med Lars Ramqvist, senare chef på Ericsson. Med rälsbussen kom två andra blivande ekonomer – Bengt Dennis och Bo Södersten. Det uppåtsträvande folkhemmet och dess bildningsideal i mikrokosmos.”

/2018/12/villy-bergstrom-intellektuellt-sjalvstandig-och-oradd-i-polemiken/

Annika Sundbaum-Melin

”När hon skulle instruera en syster i journalistyrket i det legendariska rökrummet i Aftonbladets lokaler, Globen, våning fem, sa hon:

– Det underlättar att vara lite slampig och ha sprit i kroppen.”

/2018/11/annika-sundbaum-melin/

Bo I Cavefors

”Jag sörjer att jag aldrig fick tillfälle att se något dessa spektakel i wieneraktionisternas anda: maximal provokation. Men foton och filmer visar en naken Cavefors som drar och sliter i sin salami; bögsex; blodiga ceremonier; stenhård industrimusik.”

/2018/11/bo-i-cavefors-forlaggare-och-konservativ-anarkist/

Sven Wernström

”Wernström yvdes aldrig över sin stil. Det var politiken, hävdade han, som han var bra på. Många läsare var av annan uppfattning. Politiken kunde bli tjatig. Wernströms stil, däremot, var enkel, talspråksartad, journalistisk och tidvis lakonisk.”

/2018/10/sven-wernstrom/

Åke Ortmark

”Hans resa blir därmed också en färd från ett monopolistiskt, folkhemskt 50-tal i socialdemokratisk hegemoni, till dagens polariserade mångfaldssamhälle.”

/2018/11/ake-ortmark/

Ingemar Mundebo

”När voteringen skedde – kvittningar mellan blocken minskade det totala antalet röstande – sade 154 ledamöter ja, men bara 153 nej. Socialdemokraterna vann utan lottning. Snart rapporterades det att en inte alltför känd folkpartistisk riksdagsman vid namn Ingemar Mundebo låtit maten tysta voteringsklockan.”

/2018/10/ingemar-mundebo/

Margit Sandemo

”Genren hon skrev i avfärdades på 80-talet, som tantsnusk eller kiosk-litteratur. Sandemo själv sa att hon skrev äventyr för vuxna. I dag skulle hon kanske ha sorterats in i en annan hippare genre, fantasy.”

/2018/09/margit-sandemo/

Anita Lindman-Lamm

”Marionettdockan i trä hade Anita Lindman Lamm hittat i en leksaksaffär på Regent Street i London våren 1964.”

/2018/09/anita-lindman-lamm/

Brynolf Wendt

”En julhälsning 1993, signerad Brynolf Wendt, kunde låta så här: »I jul kommer 3 personer mördas, 30 kvinnor våldtas, 20 butiker rånas. Det kan låta ödesbundet, så låt oss vara varsamma», sa Wendt och tittade rakt in i kameran.”

/2018/09/brynolf-wendt/

Gunnar Ljusterdal

”Det finns något som förenar skickliga satiriker och som var särskilt tydligt hos Gunnar Ljusterdal: den som använder sig av det absurda för att satirisera samtiden, måste ha en stark känsla för det rimliga och normala.”

/2018/08/gunnar-ljusterdal/

Barbro ”Lill-Babs” Svensson

”Lill-Babs blev i kultursvängen ett slags vette för det folkliga. Genom att lägga ut henne att guppa på kultursidorna kunde man nästan få syn på alla andra Svenssons också.”

https://www.fokus.se/2018/04/lill-babs-och-exotismen/

Ove ”Doc Forest” Skog

”Det Ove Skog gjorde, på gott och ont får man kanske säga, var att folkhemsanpassa tatueringskonsten. Han tog ansvar för de motiv han satte på pränt.”

/2018/08/ove-skog/

Per Ahlmark

”Den kompromisslösa och humorlösa syn på världen som Ahlmark visade offentligt var i många stycken principiellt korrekt, men den saknade något väsentligt.”

/2018/06/per-ahlmark-en-liberal-fanatiker-2/

Ola Ullsten

”Det var väl inte Ola Ullstens bästa morgon, han mumlade om hemfridsbrott men följde med ut i blårandig morgonrock för att möta motståndet”

/2018/06/ola-ullstens-tre-karriarer/

Tim ”Avicii” Bergling

”Medan rockbanden tuffade runt i turnébussar kryssade dj:er av Aviciis rang mellan världens arenor i privatplan med laptopen i väskan, usb-minnet på fickan och ett entourage i släptåg.”

/2018/05/tim-avicii-berling/

H G Wessberg

”När han kom in i ett rum visste man att han hade något att säga och tillföra, och att de som var där nog skulle komma överens.”¡

/2018/05/hg-wessberg/

Ulrica Hydman-Vallien

”Det finns vissa kvinnor, som är fria från positioneringar och avundsjuka och därför vågar bejaka andra kvinnors arbete. Sådan var hon.”

/2018/04/ulrica-hydman-vallien/

Ulf Nilsson

”Ulf bar elegant kavaj, ljusblå skjorta öppen om inte till naveln så åtminstone mitten av bringan, rosa sidenscarf i halsen, stor cigarr i vänsterhanden och en vodka tonic i höger.”

/2018/04/ulf-nilson/

 Kjerstin Dellert

”Först kastade hon bh:n. Sedan färgade hon håret illrött och ställde sig längst fram i kön för att få ut den första dosen p-piller i Stockholm.”

/2018/03/kjerstin-dellert/

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT