Golfsäsongen är över oss

Trolleri, kosttillskott och ozon har alla en roll att spela vid årets golfpremiär.

Text:

Toppbild: Courtney Cook

Toppbild: Courtney Cook

Tisdag 17 maj

Golfsäsongen är över oss. Var i går ute på första rundan för i år. På Djursholms niohålsbana. Bestämde mig för att stänga av mobilen för att fokusera. Det fungerade över förväntan. Inte förrän på hål tre var jag tvungen att vända om – för att plocka upp min putter från greenen på tvåan. På fjärde hålet letade jag febrilt efter min järnsjua. Hittade den till slut i min medspelares golfbag. Fattar inte hur den kom dit. Trolleri? 

På sjuans hål vände jag mig om för att beskåda den sköna vårgrönskan runt banan. Såg ett märkligt föremål på fairway femtio meter bakom mig. Visade sig vara ett ”headcover”. Som tydligen glidit av klubbhuvudet på min driver. En snabb rush och så var man ”back on track” igen.

På åttonde hålet kände jag vårsolen tränga igenom det tunna ozonskiktet och bränna min kala hjässa. Öppnade blixtlåset till golfbagens fack, det avlånga där jag brukar förvara vindjackan och min blå golfkeps. Någon hade snott kepsen! Egentligen ingen större fara, vi hade i princip spelat färdigt våra nio hål.

Så här smidigt har min golfpremiär aldrig fungerat tidigare. Tror bestämt mitt kosttillskott för friskare minne börjar ge effekt.

***

Onsdag 18 maj

I sommar sker en ovanlig debut på anrika operahuset Metropolitan i New York. Det handlar om 15-åriga åsnan Wanda (åsnor kan bli upp mot 35 år). Iförd rosa gycklarhatt träder hon in på scenen i akt II av Giacomo Puccinis tragikomiska opera La Boheme.  

Wanda kommer dock inte att sjunga. Hennes uppgift är att dra en kärra lastad med leksaker förbi upphetsade barnfamiljer som i operans scenario befinner sig på Café Momus i den franska huvudstaden. Scenen är skapad för att återspegla det bohemiska cafévimlet i 1800-talets Paris. 

Enligt New York Times är Wanda en fullgod ersättare till åsnan Sir Gabriel som under sexton säsonger utförde exakt samma syssla – men som med ålderns rätt dragit sig tillbaka.

***

Torsdag 19 maj

Det är inte bara världens börser som rasar. Storbritanniens fish- and chipsbutiker står inför sin värsta kris någonsin, skriver CNN. Som det rapporterats tidigare här i Fokus: priserna på torsk och matolja rusar i höjden på grund av kriget i Ukraina. Närmare fyrtio procent av torsk och kolja kommer från Ryssland, medan Ukraina har stått för femtio procent av solrosoljan. Framtiden för den brittiska nationalrätten är mörk och priserna har på bara några månader stigit med 21 procent enligt Andrew Crook, ordförande för National Federation of Fish Friers

Den första fiskrestaurangen som serverade rätten – med tartarsås – öppnades i London år 1896 av Samuel Isaacs och priset för friterad fish och chips inlindat i tidningspapper var då nio pence. I dag är det dyrare – även om man för det mesta klarar sig under 10 pund, cirka 125 kronor. Dock serveras rätten sedan länge utan det klassiska tidningspapperet som omslag. Orsaken angavs vara den hälsovådliga trycksvärtan. Bäst fish n' chips serveras, enligt Trip Adviser, på krogen Queens Head nära Piccadilly.

***

Fredag 20 maj

En tragisk men fascinerade rättegång pågår just nu i staden Portland i delstaten Oregon. Författaren Nancy Brophy, i dag 71 år, bloggade år 2011 intensivt om ”How to murder your husband”. Texten var detaljerad och bloggerskan rådde en blivande mördare att vara ”organiserad, hänsynslös och slug”. Hon rådde även sina läsare att undvika övervakningskameror, att se upp för vittnen samt att använda ett vapen som inte gick att spåra.

Sju år senare hittades Nancy Brophys make mördad i ett skolkök, skjuten med två skott i ryggen under exakt de omständigheter som nämnts i Nancy Brophys blogg: inga kameror, inga vittnen och inga hylsor eller kulor som kunde knytas till något vapen. Mordet skedde tidigt på morgonen då Nancy låg och sov, enligt vad hon uppgav till polisen. Det första frågetecknet restes när änkan kort efter makens död försökte få ut en livförsäkring till ett värde om drygt tio miljoner svenska kronor. En grundligare undersökning av övervakningskameror i närheten av mordplatsen genomfördes. En film fångade författaren vid ratten i sin bil en halvtimme före mordet. Då hon enligt egen utsago ”låg och sov”. Ett uttag ledde också polisen till inköp av ett ”spökvapen”, ett oregistrerat vapen från vilket man tar delar och byter ut mot delar i ett befintligt vapen. Vapnet blir därmed ”ospårbart”.

Nancy Brophys är nu åtalad för mord, skriver journalisten Mike Baker som följer dramatiken för NY Times.

***

Lördag 21 maj

Jag blir alltid lika glad och förundrad när jag månad ut och månad via löpsedlarna följer hur påfallande ofta folkkära sångerskan Lill-Babs döttrar håller kontakten med sin mamma. Det är ändå drygt fyra år sedan hon gick bort. Nu senast toppar systrarna Svensk Damtidning: ”Mamma är alltid med oss”.

Min morsa dog för nitton år sedan. Jag har inte hört ett knyst från henne sedan dess.

***

Text:

Toppbild: Courtney Cook