David Eberhard: Det finns inga kön, bara människor – förlåt personiskor

Revolutionen har börjat äta sina barn. Ett upprop på Sveriges Radio gör nu gällande att public service är gravt rasistiskt. Och bråket om vem som är den sanna feministen och vem som är avfälling eskalerar. Det fick mig att spinna i gång. Jag har på senare tid träffat allt fler förvirrade unga människor som kämpat sig igenom skola och högre utbildning och sedan genomgått den ena certifieringen efter den andra.

De har med Orwellianskt nyspråk tagit över hela samtiden. Om man inför någon genuspuritan råkar kalla en kvinna för hon, får man en harang av ovett och invektiv efter sig. Dristar man sig till att påstå att det finns biologiska kön, blir man offentligt hudflängd.

Ja, ni fattar. Det låter helt enkelt ungefär så här:

»En får inte köna folk så där i onödan. I dagens patriarkala värld är det viktigt att en står upp mot de priviligierade maktstrukturerna som genomsyrar allting. Ta bara det här med ordet man. Man gör saker. Men kvinnor då? Gör inte kvinnor saker? Det är orättvist. Fast å andra sidan är det ju djupt transfobt att kalla någon för kvinna. Som JK Rowlings, ni vet en som skrev de där böckerna om Harry Potter. Den författarhenen är så transfob. Att benämna personer som menstruerar så, är kränkande. Inte bara mot transsexuella utan även mot kvinnor (förlåt – jag menar personer som menstruerar). Det är viktigt att vi börjar ändra på orden i vardagligt språk. Så att en får kalla sig vad en vill. Men inte man, det är ju ett djupt manschauvinistiskt, förlåt person-utan-vagina-chauvinistiskt, ord.

LÄS OCKSÅ: Eberhard: Vi överbeskyddar de små – och överlåter klimatet åt en 17-åring

Denna fråga är essentiell för en framtida utopisk värld, där alla ses som individer. En sådan utveckling är omöjlig om en könar människor – förlåt personiskor – hela tiden. Som till exempel Jan Guillou. Ofta kallas Jan för han. Men hur vet en att Jan är en han? Det vet en naturligtvis inte. En kan mycket väl vara en en. Har en genomgått hbtqia-certifiering tar en inget för givet. Därför läggs miljarder i skattepengar på att certifiera myndigheter, lärarkollegier, polisdistrikt och sjukhusavdelningar runt om i landet avseende genus, strukturell rasism och sexuell läggning.

Det finns inga kön, bara människor – förlåt personiskor. Allt är bara en social konstruktion och alla är likadana (utom män förstås som är lite lägre stående). Hade det inte funnits män hade det inte funnits krig. Därför ska de kvoteras bort. Det är därför det finns sådana bra saker som jämställdhetsintegrerade universitetsutbildningar. Detta är så självklart att det lärs ut redan på lågstadiet. Det är viktigt att redan i bolibompa utmana alla stereotypa könsnormer från början, så att folk inte fortsätter tala om kvinnor och män. Förutom att lära oss att män är priviligierade idioter förstås.

Därför vinklas alla nyheter så att vi lätt kan se att alla skillnader mellan könen beror på diskriminering, oavsett vad det rör sig om. Inget konstigt med det. Alla är ju likadana redan från början och alltså måste alla utfall vara identiska.

På tidningarna har en verkligen tagit jämställdheten på allvar. De har genusrobotar så att en ser till att minst varannan som blir intervjuad är en kvinna – förlåt person som menstruerar menar jag. Det är så vi uppnår jämställdhet. Inte som alla reaktionära personer vill ha det. De babblar om att alla, oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning har exakt samma möjligheter att gå i skola och sedan på universitet, får samma sjukvård, äldrevård, rätt till sjukpenning, föräldraledighet, socialbidrag och att de som tjänar mer än andra beskattas hårdare. Det är bara trams. Det säger ingenting, för det är det osynliga strukturella patriarkatet som styr. Ungefär som illuminati. Nej, det måste vara lika utfall som är målet. För alla föds ju exakt lika och alla skillnader är social konstruktion. Förutom när det går sämre för män förstås. För det är inte mer än rätt. De är ju så priviligierade.

Läs alla krönikor av David Eberhard här!

Text:

Toppbild: TT