Det överbefolkade missnöjeslandet

Text:

Måns Mosesson rapporterade i förra veckans Dagens Nyheter från Liberland. Det är ett litet träskområde mellan Serbien och Kroatien. Om man nu kan säga att det »är«. Liberland som självständig stat är ett påhitt av några libertarianer. Både Serbien och Kroatien ser med oblida ögon på försöket att kapa åt sig några kvadratkilometer. Uppåt en halv miljon har ansökt om medborgarskap i Liberland. De som antagits verkar av Mosessons text vara ungefär de man kan tänka sig: halvunga män, inte sällan it-kunniga, med svag auktoritetstro och lite sisådär förmåga att knyta an till kvinnor.

Motivet till att bilda Liberland är missnöje. Med politik och auktoriteter, men egentligen med andra människor över huvud taget. En av de intervjuade säger:

– Polariseringen är inte hälsosam för någon. Jag tror inte på att försöka samsas längre. Varför ska vi hålla på och rösta emot varandra och bli ovänner? Det är bättre att vi i harmoni lämnar varandra i fred.

Det är de här killarna jag tänker på när jag följer debatten om bojkotten – en del kallar det strejk – av bokmässan. Den lilla ytterkantstidskriften Nya Tider kommer att ha ett par kvadratmeter bås i ett hörn på det jättelika mässgolvet. Det har fått hundratals författare att skriva under ett upprop, som innebär att de vägrar att sätta sin fot på mässan.

Det finns bland undertecknarna sådana som vigt sin gärning åt att varna för att ens tala om vissa ämnen, än mindre låta fel personer göra det. Man kan tycka att det är en märklig livsuppgift för intellektuella. Men det här uppropet samlar fler än dessa. Och det säger något om vår tid.

Jag ser den alternativa bokmässa som upproparna ska ordna, som ett slags Liberland. En dröm om en värld där bara de goda och rättrådiga får plats. Där man slipper de obehagliga och läbbiga.

Den här viljan att lämna samhället, om samhället inte dansar efter det egna pipspelet, verkar bli allt vanligare. Det är förstås en alldeles hopplös hållning.

Många av medborgarna i Liberland, förstår man av Mosessons reportage, är kritiska till senare års invandring till Europa. Men bland dem som har ansökt om medborgarskap i Liberland finns 88 000 egyptier, 39 000 algerier, 22 000 marockaner, 10 000 syrier och 6 000 palestinier.

Hur man än gör, finns världen kvar.

Text: