Ekonom reagerar, Swedavia agerar

Tom mage på resan eller svindyr räkfrossa?

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det är inte bara flygbiljetten som kostar när man är ute och reser. Det gör även flygplatsmaten, vilket Johan Javeus, till vardags seniorekonom på banken SEB, blev varse när han intog en enklare måltid på Landvetter nyligen. Han twittrade ut en bild på dyrbarheterna med texten: “En högst ordinär räksmörgås och en vanlig öl på Landvetters flygplats… 422 kr!!!". Inlägget blev uppmärksammat och har i nuläget över 500 kommentarer.

Och när ekonomer reagerar så agerar uppenbarligen Swedavia. Häromdagen rapporterade Dagens industri att det statligt ägda bolaget, som sköter driften av de statliga flygplatserna i landet, har beslutat om att införa ett pristak för maten på sina flygplatser. Bakom beslutet finns även kritik mot matpriserna i deras senaste konsumentundersökning.

– Priserna på flygplatsen ska inte vara mer än 10 procent högre än motsvarande produkter på stan enligt vår nya strategi, säger Charlotte Ljunggren, Swedavias marknadschef till Di.

Det har länge talats om flygskam. Men kanske är begreppet ”flygplatsskam” också befogat att införa. För det är väl vad Swedavia borde känna när resenärerna tvingas lägga ut 422 spänn för en macka och en pilsner?

***

Läs även: Bli rik på repeat

Text:

Toppbild: TT