”God morgon och välkommen till domedagen”

Hur kul är det att vakna upp till en kvinna som med kylslagen röst berättar om jordens undergång samtidigt som isande spänningsmusik ljuder i bakgrunden?

Text:

Toppbild: Salvatore Allegra / AP

Toppbild: Salvatore Allegra / AP

Onsdagen 25 april

Jag trodde aldrig jag skulle kunna bli nostalgisk över åren med pandemi. En flygresa i helgen från Arlanda till Gardermoen förändrade allt. Det var som om det aldrig hade funnits något som heter flygskam. Timslånga köer vid incheckningen, köer i Fast Track, fullt på O´Learys, kölapp till Taco Bar, kölapp till Forex… Nej, det var bättre förr.

Kom tillbaka Anders Tegnell – allt är förlåtet!

***

Måndagen 30 april

Jag fick ett brev häromdagen. Ett riktigt brev. Sådant man får i brevlådan. Jag öppnade det inte. Det räckte med att läsa texten i vänstra nedre hörnet. 

Undrar hur avsändaren tänkte. Nu ska vi skapa ett säljande innehåll? Något som gör kunden köpsugen? En sexig slogan som muntrar upp mottagaren?

De lyckades i alla fall inte. Jag kände det snarare som om rullgardinen drogs ner ytterligare. Jobbigt med tanke på att det redan mörknar.

”Vilka är de bästa hörselapparaterna på marknaden 2022?”

***

Söndagen 1 maj

Medan vi ändå är inne på katastrofer. Har ni hört talas om appen The Doomsday Clock? Appen är kostnadsfri men kostar på ändå. Hur kul är det att vakna upp till en kvinna som med kylslagen röst berättar om jordens undergång samtidigt som isande spänningsmusik ljuder i bakgrunden? Visserligen erbjuds man fem olika scenarier att bli väckt av, men inget av alternativen lockar.

  • Global uppvärmning
  • Kärnvapenkrig
  • Asteroidkrasch
  • Ondskefull artificiell intelligens tar över världen
  • Massivt vulkanutbrott 

Innan ni laddar ner appen…

En undersökning genomförd år 2012 av den amerikanske psykologen och författaren Martin Seligman på Pennsylvaniauniversitet visade att 27 procent av eleverna efter enbart ett par minuters lyssnande till negativa nyheter på morgonen senare på kvällen samma dag rapporterade att de haft en usel dag.

Som den kvinnliga rösten i klockan avslutar sin väckelse: ”All we can do is pray. Good Morning.”

***

Måndagen 2 maj

Familjen McConaughey, det vill säga Matthew och hans fru Camila Alves-McConaughey, har anledning att slå sig för bröstet. Det äkta paret lyckades båda få in sina respektive böcker på NYT Best Sellers List i månaden april.

Skådespelaren Matthew, känd från bland annat True Detective och Dallas Buyers Club (där Matthew belönades med en Oscar för bästa manliga biroll), har skrivit memoaren Greenlights, en filosofisk betraktelse över att människan oftare borde ge sig själv grönt ljus för egna drömmar och ambitioner. Den kritikerrosade boken har legat på listan i hela sextiofem veckor och sålt i över tre miljoner exemplar. 

Fru Camila, brasiliansk modell och designer, är däremot ny på listan med barnboken Just try one more bite. Den handlar om tre barn on a mission: att förmå sina föräldrar att äta grönare.

***

Tisdagen 3 maj

Visit Sweden, ett marknadsföringsbolag för svensk turistnäring, har just lanserat en lekfull semesterkampanj under namnet ”Cover Sweden”. Journalisten Fredrik Strage skickar ut Erik Ekstrand, programledare, samt Ayan Jamal, radioröst i P3, att med hjälp av Sveriges musikskatt leta upp platserna i geografin som pryder några av de mest ikoniska svenska skivomslagen.

Bland artisterna återfinns bland andra Håkan Hellström och Marie Fredriksson. Inslagen, inalles elva, sänds på YouTube.

Idén med att besöka platser där klassiska skivomslag har förevigats är inte dum. Själv har jag alltid fascinerats av Pink Floyds album Animals, där en heliumuppblåst gris i jätteformat svävar mellan kolkraftverket Battersea Power Stations fyra mäktiga skorstenar. Albumet gavs ut år 1979 men av omslagets ruffiga industrimiljö återstår i dag blott ett skal. Den som vill återse platsen möter i stället en nydesignad verklighet med 463 bostadsrätter, restauranger, och ett 18 500 kvadratmeter stort shoppingcentrum.

Vill man göra det lättare för sig väljer man i stället Velvet Undergrounds klassiska omslag: det med Andy Warhols banan. Finns på Coops fruktavdelning.

***

Text:

Toppbild: Salvatore Allegra / AP