Har S hittat nästa valvinnare?

Melodifestivalen är både älskad och hatad. Nu har det blåst upp till strid mellan S och SD.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Socialdemokraternas huvudbudskap i valrörelsen i höstas var… ja, vad var det nu igen? Jo, just det! Att Magdalena Andersson var den person som är bäst ägnad att leda Sverige in i en osäker framtid – inte minst synliggjord genom de karaktäristiska MAGDA-kepsarna. Nåväl, svenska folket lät sig inte riktigt övertygas och i stället fick vi som bekant Tidö-avtalet och en moderatledd regering. 

Därefter har vi väntat spänt på vad som skulle bli S nya dragplåster gentemot väljarna och häromdagen kom kanske svaret. Nej, det verkar inte handla om att vända på varje sten för att bekämpa gängkriminaliteten och stoppa skjutningarna. Eller att skapa jobb genom klimatomställning så att Sverige får EU:s lägsta arbetslöshet (för närvarande är den fjärde högst). Eller ens om att åternationalisera välfärden.  

I stället har partisekreteraren Tobias Baudin nosat upp den enda fråga som verkligen tycks engagera alla svenskar – oavsett socioekonomisk bakgrund: Melodifestivalen! 

I lördags, samma dag som finalen sändes från Friends arena i Stockholm, ringde Baudin i stormklockan i en debattare i Aftonbladet skriven tillsammans med partiets kulturpolitiska talespersonen Lawen Redar. "Mellon i SVT är hotad av SD och regeringen", löd rubriken. 

Sverigedemokraternas upprepade attacker mot public service kan innebära att Mellon ryker, varnade skribenterna och hänvisade till en utredning som regeringen nyligen tillsatte. Kärnan i direktiven är att de skattefinansierade medierna bör inriktas på samhällsbehov som marknadsaktörerna inte tillgodoser.  

Det är måhända långt till nästa val men, om Mellon överlever dit kanske S har hittat sin valvinnare redan nu.

Text:

Toppbild: TT