”Kontrolle ist besser”

Har Sverige fullständigt tappat kontrollen? Fokus chefredaktör Jon Åsberg drar sig till minnes sin tysklärares gamla visdomsord.

Text:

Toppbild: TT Nyhetsbyrån

Toppbild: TT Nyhetsbyrån

Vår tysklärare i högstadiet var aningen originell. Göte Stensler hette han, var passionerad amatörpilot och kom från Sunne i Värmland – något han ständigt framhöll. Han hade ett piano i klassrummet som användes flitigt. Ofta satt han och spelade när vi kom in till lektionerna, som även brukade avslutas med en sångstund. Stensler var i grunden en varm person men hans temperament var omtalat och vi hade stor respekt för honom. Att prata, busa eller störa undervisningen kom inte på tanke. Inte heller att fuska på proven; ingen ville veta vad som hände den som avslöjades.

Magister Stensler hade samlat på sig en imponerande mängd tyska talesätt som han strödde frikostigt omkring sig. Det jag minns bäst är ”Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser".  Jag har alltid utgått från att det var hämtat från någon tysk tänkare eftersom det passar så bra in på nationalkaraktären, men enligt Google var Lenin upphovsman. Hursomhelst yppade Göte Stensler gärna det där om förtroende kontra kontroll när det vankades läxförhör.

Hanne Kjöllers text om hur skattebetalarna plundras på miljardbelopp varje år av skrupelfria bidragsfuskare är så upprörande att jag inte kan rekommendera den till andra än självplågare med extremt starkt psyke. Tillfället gör tjuven brukar det heta och det är slående att de ymniga möjligheter som bjuds att stjäla ur statens kassakista inte ens kräver något raffinemang. Risken att bli upptäckt, straffad eller ens återbetalningsskyldig är dessutom försumbar.

Mest frapperade är ändå att utgiftssidan av välfärdsstaten – bidragen – har förtroende för mottagarna som bärande princip. Samtidigt styrs inkomstsidan av en stenhård kontroll av skattesubjekten. Plus att en outsinlig ström av utredningar under två decennier har föreslagit en katalog av åtgärder, där merparten har förblivit ogjort under såväl Alliansen som S-styret. I somras tillsattes för övrigt ytterligare en. Fast inte heller den lär leda någonstans om vi inte slutar med daltandet och börjar tillämpa Göte Stenslers – och Lenins – princip även på utbetalningarna från statsverket. Kontrolle ist besser.

***

Text:

Toppbild: TT Nyhetsbyrån