Krig får flera följder – somliga oväntade

Ett anfallskrig kan ena ett folk – och kanske var det Putins avsikt. Men det kan förena motståndarna också. Övriga världens reaktioner kan ha överraskat Putin.

Text:

Toppbild: Skärmavbild filmen Wag the dog.

Toppbild: Skärmavbild filmen Wag the dog.

Filmen Wag the dog från 1997 inleds med att den amerikanske presidentens opinionssiffror rasar efter en skandal. Den skicklige och skamlöse spinndoktorn Conrad Brean kommer fram till att det krävs en amerikansk krigsinsats i ett fjärran land för att rädda presidenten. Syftet är förstås att rikta väljarnas uppmärksamhet åt annat håll och trumma ihop dem under fanorna. Men det saknas en lämplig konflikthärd att sända soldater till. Så pr-geniet anlitar en berömd Hollywood-producent för att iscensätta ett påhittat krig som tv-sänds till USA. Resultatet blir det förväntade, presidenten återväljs.

Häromdagen blev jag uppmärksammad på en krönika av Rysslandskännaren Anders Åslund. Den publicerades i Svenska Dagbladet i somras och rubriken klingar i dag kusligt förutseende: »Planerar Putin en ny attack på Ukraina?« löd den. »Fredliga svenskar frågar sig kanske, varför skulle han göra det?«, skrev Åslund och svarade: Jo, därför att »Putin brukar starta ett litet, lyckosamt krig när han är missnöjd med sina opinionssiffror«. Valen i Ryssland är förvisso riggade och oppositionen fängslad, men ändå bryr sig tydligen Kreml om opinionsundersökningar. »Inget ger Putins förtroendesiffror en sådan skjuts som ett krig. I augusti 2008 startade Putin ett litet krig mot Georgien, och hans popularitet steg till 88 procent. I mars 2014 annekterade han Krim, och hans svaga opinionssiffror (61 procent) steg till 86 procent«, konstaterade Åslund.

Det är ju möjligt att ryska folket tycker att även överfallet på Ukraina är en bra idé, fast kanske hugger Putin i sten den här gången även i hemmaopinionen. Övriga världens reaktioner kan i alla fall ha överraskat även presidenten i styrka.

En bekant förtäljde att EU-ministern Hans Dahlgren tårögt berättade om den enighet som råder inom EU gentemot Ryssland, efter åratal präglade av söndring och oenighet. The Economist skriver att Putin har revitaliserat Nato till en grad som inte skådats på decennier. I Frankrike verkar vägen plötsligt öppen för ett återval av Emmanuel Macron till presidentämbetet. Och här hemma har försvarsviljan snabbt stärkts både i riksdagen och hos svenska folket. Dessutom har Vladimir Putin givit Magdalena Andersson straffsparksläge i valet i höst.

Ett anfallskrig kan kanske ena ett folk. Men det kan förena motståndarna också.

Jon Åsberg är chefredaktör och vd på Fokus.

***

Prenumerera på Fokus här – i brevlådan eller enbart digitalt

Text:

Toppbild: Skärmavbild filmen Wag the dog.