Min midsommar i maffiaparadiset

Förlorare i allt detta är LO:s medlemmar som verkar ha blivit snuvade på avsevärda summor. Kanske även Socialdemokraterna.

Text:

Toppbild: Robin Haldert/TT / Lotta Dinkelspiel

Toppbild: Robin Haldert/TT / Lotta Dinkelspiel

Midsommar 2018 firade vi vid den överjordiskt vackra Neapel-bukten. För min del var det en rekreationsresa, medan kärestan var där för att arbeta. Hon hade fått tips om att skumma saker pågick vid LO:s semesteranläggning La Serra i närheten, och jag hängde på.

Väl på plats slogs vi av att villorna på området var i så olika skick. Somliga var slitna, saknade gräsmatta och såg inte ut att vara åtgärdade sedan de byggdes på sextiotalet. Andra var nyrenoverade, vitmenade och hade frodiga gräsmattor med matchande mörkgröna dörrar. Flera av dessa var också plomberade av den italienska finanspolisen som hade gjort razzia någon vecka tidigare .

LO hade sålt hela La Serra för drygt 4 miljoner kronor 2014. Italiensk polis och åklagare misstänkte dock att den napolitanska maffian, Camorran, var inblandad då anläggningen var värderad till 140 miljoner. Idag – efter flera års utredning – framkommer att upplägget var ännu mer raffinerat än vad vi då förstod. Köparen hade styckat av och sålt enskilda villor till utomstående, vilket för det första var förbjudet enligt detaljplanen. Dessutom såldes somliga tomter medan LO fortfarande var ägare. Pengar från dessa olagliga försäljningar användes sedan för att betala för hela härligheten, vilket vi skriver om i detta nummer.

LO tvår sina händer och inget tyder på att organisationens företrädare har agerat med ont uppsåt. Däremot har de med en häpnadsväckande godtrogenhet – någon skulle säga nonchalans – gjort affärer i den för sin hänsynslösa maffia ökända Neapel-regionen. LO:s högsta ledning lät stillatigande en ny platschef ta över och köra La Serra i botten. Därefter slumpades anläggningen bort till en köpare som uppenbarligen inte kollades upp tillräckligt noga. Och den närmast ansvarige har fortfarande kvar sitt jobb.

Förlorare i allt detta är förstås LO:s medlemmar som verkar ha blivit snuvade på avsevärda summor. Men kanske också Socialdemokraterna? Häromdagen berättade nämligen LO:s ordförande Susanna Gideonsson att organisationen pumpar in 50 miljoner kronor i höstens valrörelse för att S ska behålla regeringsmakten i fyra år till. Hur mycket hade det blivit om de fackliga hade haft bättre koll på familjesilvret?  

***

Fokus har både fördjupning och daglig nyhetsuppdatering i de viktigaste samhällsfrågorna – teckna din prenumeration här.

Text:

Toppbild: Robin Haldert/TT / Lotta Dinkelspiel