Vad handlar det här valet om?

”Ekonomin, dumskalle!” Det borde väl varenda valarbetare ha inpräntat som slogan i det här läget. Eller?

Text:

Toppbild: Fredrik Persson/TT

Toppbild: Fredrik Persson/TT

När Bill Clinton utmanade George Bush d ä om presidentposten i USA 1992 använde hans kampanj internt en slogan som kom att bli berömd; »The economy, stupid!«. 

Amerikanska väljare byter normalt inte ut en sittande president, om inte vederbörande har gjort bort sig. Men nu rasade Gulf-kriget och USA befann sig i lågkonjunktur med skenande budgetunderskott, ökande arbetslöshet och hög inflation. Så Clintons rådgivare James Calville myntade frasen för att påminna valarbetarna om att ständigt lyfta fram ekonomifrågorna. Han insåg att vägen till seger för demokraterna gick genom väljarnas plånböcker.

Mycket skiljer amerikansk politik från svensk, liksom år 1992 från 2022. Men det finns också likheter. Svenskar vill i allmänhet att Socialdemokraterna styr landet, förutom när de har klantat sig. Och i dag är inflationen den högsta på 30 år. Boräntorna stiger. Bostadspriserna faller. El-, bensin- och livsmedelspriserna skenar. Enligt Konjunkturinstitutet står lågkonjunkturen för dörren.

Smashläge för högerpartierna, med andra ord! Varenda valarbetare från M, KD, SD och L har såklart »Ekonomin, dumskalle!« tatuerat i handflatan! Nej, knappast. »Var är de stora ekonomiska frågorna i valrörelsen?«, undrar Klas Eklund i en krönika. Och det enda någon minns från Agendas ekonomidebatt häromkvällen var när moderatorn Nike Nylander sa till Centerns Martin Ådahl på skarpen för att han skulle hålla truten.

Är det för att de bleka ekonomiska utsikterna inte har sjunkit in i väljarnas medvetande än som politikerna inte talar om dem? Tveksamt. För de tar inte upp sjukvårdsfrågorna heller, trots att dessa toppar medborgarnas priolista.

»Vi har politik därför att vi behöver lösa gemensamma problem. Men de senaste mandatperioderna har politiken i stället skapat våra gemensamma problem«, skriver Johan Hakelius i sin krönika.

Jag tror han är något på spåret. Partierna saknar lösningar. De är renons på idéer. Det är därför som den här valrörelsen inte handlar om någonting.

***

Text:

Toppbild: Fredrik Persson/TT