Alldeles för snabbt på Twitter

Text:

Undrar vad som sägs på släktmiddagarna hos familjen Bonnier om det faktum att deras dagstidning kampanjar för att ge regeringsinflytande till ett främlingsfientligt parti med nazistkopplingar«, twittrade Ola Spännar, Centerpartiets kommunikationschef, i slutet av förra veckan.

Internetmobben krävde ett förtydligande. Spännar svarade en följare att det inte handlade om judar, utan var en kritik mot Dagens Industris liberala ledarsida som brukade hålla rent högerut.

Men den konservativa högern var redan uppretad: Centern och Liberalerna sågs som svikare som inte velat rösta på Ulf Kristersson som statsminister med dagens förutsättningar. Nu nosade debattörerna antisemitism.

»En mörk tankevärld […] det är biologisk politik som man annars brukar hitta på betydligt mindre tilltalande platser på nätet«, skrev den borgerliga debattören Tomas Gür på sin Facebooksida.

Kvartals chefredaktör, Paulina Neuding, var inne på samma spår:

»Vi ska alltså förstå att något utmärker Bonniersläkten. Och att det – detta outtalade, särdrag – gör att andra kan dra slutsatser om individuella Bonniers åsikter i dagspolitiska frågor.«

I ett försök att ringa in allvaret pratade Chang Frick på Nyheter I dag med SD:s presschef Henrik Vinge.

»Vi har uteslutit personer för liknande utspel«, sa Vinge och refererade till Anna Hagwall som tvingades bort från partiet 2016 efter en motion om Bonniers mediemakt.

Det gick att förstå vad kritikerna syftade på.

Familjen Bonnier har länge varit föremål för högerextrem konspirationsteori och antisemitism. Under mellankrigstiden attackerades Bonniers medieägande från konservativa och högerextrema opinionsbildare. Under efterkrigstiden, blev de beskyllda av vänstern för att driva en pro-israelisk inriktning. Idéhistorikern Henrik Bachner, Sveriges främsta forskare inom antisemitism, förklarade pedagogiskt i media efter Hagwalls motion att föreställningen om judar som kontrollerar medier är helt central i det antisemitiska tankegodset.

Men vänta lite här, var Ola Spännars tweet verkligen så problematisk, till och med antisemitisk?

Nog var det onödigt att föra in etnicitet när det inte har relevans. Det indikerar ett slarvigt tänkande. Men en kedja hela vägen fram till ett antisemitiskt yttrande, med allt vad det innebär av kollektiviserande och negativa föreställningar om judars mediemakt, driven av en agenda som är destruktiv för majoritetssamhället, är svår att hitta. Ens med lykta.

Det spelade ingen roll. Spännar satt redan på de anklagades bänk. Trots att inga belägg kom fram under 24 hetsiga timmar på Twitter som stärkte kritikernas hypotes.

Kommunikationschefen förstod att det var försent:

»Min tweet om familjen Bonnier var olämplig. Den kunde uppfattas som ett försök att få medieägare att påverka journalistik. Än värre, vissa läste in en antisemitisk underton. Allt detta är fullständigt främmande för mig. Tar därför bort inlägget. Helt och hållet mitt misstag«.

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson kontrade direkt:

»Det var ingen antisemitisk underton, det var en tankefigur«, twittrade han tillbaka till Spännar.

Och på kvällskvisten kom nästa besked från Centerns spinndoktor.

»Jag tar en paus från Twitter. Att hängas ut som antisemit tog mig mycket hårt. Där gick gränsen för mig. Nu orkar jag inte längre.«

På Twitter går det undan. Samtidigt tickar klockan mot regeringsbildning. Alla medel är tillåtna.