Däremellan kommer fastan

Text:

Bild: Colourbox

Ingen månad är lika fylld av goda föresatser om ett sundare liv som januari. Efter julens excesser är det dags att tänka på hälsan.

Den rådande normen för ett sunt matintag har under många års tid slagit fast att tre huvudmål och två mellanmål är det ultimata. Den hurtiga devisen »frukost är dagens viktigaste mål« har barn matats med sedan späd ålder. Man ska äta regelbundet och ofta, men inte så mycket per gång. Att hoppa över frukosten eller skippa lunchen har setts som direkt olämpligt, nästan skadligt.

Men på senare tid har en ny syn på ätande börjat smyga sig in i debatten. Trenden startade förstås i USA för ett antal år sedan, och flera böcker har skrivits på temat. Det senaste året har det även bland svenska hälso- och träningsprofiler blivit väldigt populärt att ägna sig åt så kallad periodisk fasta. Det betyder att man under en stor del av dygnet, vanligen mellan 16–18 timmar, inte äter eller dricker något annat än energilös dryck. Dygnets övriga timmar utgör ett ätfönster, då man fördelar sitt matintag på två eller tre större mål mat. Varför? Dels kan det vara ett sätt att gå ner i vikt, eftersom det totala kaloriintaget oftast blir lägre. Dels hävdar förespråkarna att de mår bättre, blir piggare och orkar träna hårdare.

Och nu får fastans förespråkare eldunderstöd i en ny bok. Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart beskriver i »Åldrandets gåta« hur vi kan leva längre och friskare. Han intervjuar forskare som menar att ett kaloriintag långt under det som rekommenderas av Livsmedelsverket är en viktig förklaring till varför vissa ställen på jorden har en betydligt större andel människor som blir över 100 år gamla. Hunger aktiverar cellerna i kroppen, som försvarar sig genom att producera antioxidanter och motverka inflammationer. Att korttidsfasta, till exempel genom att hoppa över ett mål mat ett par dagar i veckan, kan enligt dessa forskare ge samma resultat.

Detta tankegods är knappast nytt. I så gott som varje religion påbjuds fasta i en eller annan form, som ett medel att nå botgörelse och andlig rening. Drömmen om evigt, eller åtminstone väldigt långt, liv, har alltid varit lättsåld. Inte minst om den indirekt medför att vi tappar ett par kilo inför bikinisäsongen.

 

Faka | Tre hälsotrender 2013

Alkoholfritt i glasen. Bryggerierna har märkt en ökad efterfrågan på alkoholfria alternativ som passar en vuxen gom.

Rått är gott. Hälsoprofeterna lovordar rå mat som det bästa sättet att tillvarata näring. Smoothies på gröna blad är ett exempel.

Specialdieter – nej tack. Kvaliteten och mängden på det vi stoppar i oss är viktigare än att strikt undvika vissa livsmedel.