Hela Fight Club får visas i Kina – sånär som på sexscenen

Fansens tryck knäckte Kinas censur av ”Fight club”. Men en minut fattas fortfarande.

Text:

Toppbild: Scen ur filmen Fight Club

Toppbild: Scen ur filmen Fight Club

Tack vare Tylers ledtråd listade polisen snabbt ut planen och grep alla kriminella, och hindrade bomben från att explodera. Efter rättegången skickades Tyler till ett mentalsjukhus för psykologisk vård. Han släpptes ut från sjukhuset år 2012.

Låter det här bekant? Kanske minns du att filmen ”Fight club” från 1999 slutar lite annorlunda? Att Edward Nortons rollfigur blickar ut över en stad samtidigt som bomber briserar i flera höghus? Skyskrapor rasar som korthus samtidigt som bankväsendet skickas tillbaka till medeltiden. Helena Bonham Carter och Edward Norton i silhuett mot ett brinnande inferno. Inte var det väl några poliser som svepte in i sista sekund och räddade dagen?

Det inledande stycket är i alla fall hur Kinas censurapparat önskar att David Finchers film ska sluta. I kinesisk fiktion ska kriminella straffas för sina brott och den sociala harmonin återställas. Så när ”Fight Club” lades ut på den kinesiska streamingtjänsten Tencent tidigare i år klipptes slutet snabbt om och förseddes med en svart ruta som beskrev hur rättvisan triumferade över brottslingarna. Det skulle man inte ha gjort.

Omklippningen har hånats på sociala medier, även i Kina, där filmen i flera års tid har cirkulerat i originalform. Vad skulle bli nästa steg, en svart ruta med text i slutet av ”Titanic” där det beskrivs hur fartyget lyckas undvika isberget? Eller att Luke inser att stabilitet trumfar frihet och hux flux lierar sig med kejsaren och sin far Darth Vader i ”Jedins återkomst”?

Publikens tryck blev uppenbarligen för mycket, och nu är ”Fight club” tillbaka i originalversion på Tencent, rapporterar Hollywood Reporter. Sånär som på en minut. Borta är fortfarande en sexscen med Brad Pitts och Helena Bonham Carters rollfigurer.

Kinas censurapparat: Skrattar bäst som skrattar sist.

***

Teckna en prenumeration på Fokus här.

Text:

Toppbild: Scen ur filmen Fight Club