– Maten är utskriven!

Text:

Den har fått biobesökare världen över att ta på sig fåniga glasögon i plast för att få en bättre filmupplevelse. Nu har 3D-teknologin tagit ett steg i en riktning som är på gränsen till att förverkliga varje sci-fi-fantasts våtaste dröm.

Det handlar om 3D-skrivare. De skrivare som i dag finns på marknaden för hemmabruk är en låda som kostar ett antal tusenlappar, och som med uppvärmd plast lagervis formar en produkt utifrån ett datorprogram för tredimensionella ritningar. Vare sig det är små leksaksgubbar eller en egen kaffekopp har man här möjligheten att häpnadsväckande nog »skriva ut« en fysisk sak.

Industrin ligger ett par steg före. Utvecklingen är långt ifrån fulländad, men några anmärkningsvärda framtidssagor finns det. Forskare har lyckats med alltifrån att skriva ut köttbitar och tandproteser till mänsklig vävnad. Viss forskning tyder på en framtida möjlighet att någon gång kunna skriva ut delar av organ.

Skeptikerna, för sådana finns det, är inte lika övertygade. Tekniken är långt ifrån användarvänlig och har inte utvecklats särskilt signifikant sedan starten i början av åttiotalet. En annan aspekt som skeptikerna tar upp är den upphovsrättsliga. De menar att det omöjligen går att undvika en patent- och licensdiskussion om ja-sägarnas utskriftsutopi skulle bli till verklighet och ser därför en 3D-utskriven vardag kantad av juridiska hinder. För hur skulle det se ut om vi själva skulle kunna skriva ut, säg en dator eller mobil? Eller varför inte kopior av dyra accessoarer?

– Lagen är inte knuten till någon teknik och gäller vare sig kopiering sker med tryckpress, 3D-utskrift eller annan typ av produktion, säger advokat Ulf Isaksson.

Det går än så länge bara att spekulera kring hur framtiden kommer te sig. Om musik- och filmbranschen upprördes inför fildelningsmöjligheterna som uppstod i och med internet och några tekniskt kunniga och kreativa människor, återstår det att se vad som händer med industrin när, och om, vi kan skriva ut precis vad som helst.

Fakta | Pizzor i rymden

1.Patent för de mer avancerade funktionerna i en 3D-skrivare går ut i början av 2014 vilket väntas medföra bättre och billigare skrivare.

2. Nasa investerade i våras i 3D-tekniken för att producera pizza för resor upp i rymden.

3. I våras lyckades det amerikanska företaget Modern Meadow skriva ut en ätbar bit kött som var 2 cm lång.