10 000-metersklubben

Text:

Att flyga har de senaste åren mest handlat om att stå ut med minsta möjliga service. Om att inte missa reglementet för handbagagets mått och vikt. Om att betala för allt, inklusive plastmuggen med vatten.

Så när denna tilltufsade bransch – hårt pressad av konkurrens – erbjuder sina resenärer något som faktiskt kan uppfattas som kundvård, är det ändå att betrakta som ett fall framåt.

I takt med att övrig service skruvats ner till miniminivåer har flygbolagen biffat upp sig rejält digitalt. Enligt flygsökssajten Routehappy är det numera möjligt att få tillgång till trådlöst (även om det är lite si och så med kvaliteten) på var fjärde flygning i världen. Bäst är de nordiska bolagen med amerikanerna strax bakom.

Förutom att locka med supersnabbt wifi riktar bolagen in sig på att bredda och individanpassa utbudet. Och att i många fall göra det gratis.

I september är tio av Virgins nyaste plan rustade med så bra trådlöst att man kan streama filmer och serier från sitt Netflixkonto. Andra flygbolag gör det möjligt att bygga egna film- eller låtlistor, att kolla på filmer från gate till gate eller att se matcher eller tv direkt.

För den som är mer inriktad på sociala kontakter är det fritt fram på KLM:s tjänst »Meet & seat« att lägga upp sin personliga profil för att på så sätt kunna välja säte bredvid någon med samma intressen, skriver New York Times. På Virgin America är det okej att skicka en drink till en medpassagerare via det interna systemet medan Etihads passagerare kan chatta med varandra.

Med tanke på att de flesta resenärer numera har med sig smarta mobiler eller andra bärbara apparater väljer fler och fler bolag att inte ha några skärmar alls vid sätena. I stället erbjuds de resande att ladda ner en app före resan där de kan få tillgång till filmer, musik, tidningar och tv.

Kritiken har givetvis redan kommit. Långresarna klagar nu på att inte ens en fjortontimmarsflygning räcker till för att hinna plöja igenom det massiva utbudet.

FAKTA | Tre saker man slipper med bättre underhållnings-system ombord:

1. Att man aldrig vet när filmen körs i gång.

2. Att alla måste se på samma film.

3. Att flygvärden stänger av filmen före landning.