Den ariska drömmen

Text: Anna Roxvall

Bild: Johan Persson/Kontinent

Det är lördag förmiddag i ett villaområde i Riverside, Kalifornien. Hårdtrimmade häckar omringar lekande barn, bakom gardiner skymtar desperata hemmafruar, någon rastar en handväskehund och upp i luften flyger en boll. Det hade kunnat vara nästan var som helst i den soliga delstaten, om det inte vore för männen i bruna skjortor, kängor och hakkorsprydda armbindlar som står och dricker kaffe på uppfarten till ett av husen.

Här bor Jeff Hall, en man med hög röst, rakad skalle och enorma polisonger som drömmer om en amerikansk delstat där bara vita är välkomna. I dag håller han planeringsmöte i sitt vardagsrum inför en demonstration nästa vecka. Men först pratar han lite om judarnas dominans inom filmindustrin, och så lotteriet.

– Glöm inte att ta hem lotter och sälja till familj, vänner och kollegor! tjoar han och pekar på de gula lapparna på matsalsbordet.

Jeff är ledare för NSM, nationalsocialisterna, i södra Kalifornien. Det är den största nynazistiska organisationen i USA och del i en rörelse med vind i seglen. Amerikanska, ideella Southern Poverty Law Center (SPLC) kartlägger antalet hatgrupper i landet, och under 2009 nåddes toppnoteringen 932. Det är en ökning med 55 procent sedan år 2000, och för just nynazisternas frammarsch ser Mark Potok på SPLC en tydlig orsak.

– Den kommer nästan uteslutande från deras nya fokus på så kallade illegala invandrare. Förr brukade de här grupperna tala om onda svarta och judar, men sedan 2000 fokuserar de nästan enbart på papperslösa. De vet att det är åsikter som har genklang hos det amerikanska folket, säger han.

I ett USA där den officiella arbetslösheten ligger nära tioprocentsstrecket har så kallad illegal invandring blivit ett glödhett ämne. Omkring 12 miljoner personer bedöms vistas i USA utan papper, något som få ville diskutera i en boomande ekonomi där de extra händerna behövdes i barnkamrar, på byggen och i restaurangkök. Men nu rasar en vildsint debatt såväl på gatan som i medierna, där de papperslösa pekas ut som jobbtjuvar och orsaker till den ekonomiska krisen.

– Med för många loppor i pälsen dör hunden, förkunnar Jeff Hall.

Han beskriver för de femton åhörarna hur mexikanerna »strömmar in i USA« och håller på att bli fler än de vita.

– Folk hävdar att den illegala invandringen har minskat på grund av den dåliga ekonomin, men jag säger bara: Kom ut till gränsen och se själva! Det är som en jävla myrstig!

Alla skrattar.

NSM brukar anordna patrulleringar längs gränsen mot Mexiko där de försöker stoppa människor från att olovligen ta sig in i landet, men Jeff Hall fnyser åt analysen att det är deras nya fokus på illegal invandring som har gett dem fler anhängare. Han hävdar att NSM växer i ungefär samma takt som alltid, medlemmarna är bara mer synliga just nu eftersom samhällsklimatet gjort det lättare för dem att föra fram sina åsikter.

– Vi är väldigt stora och vi fortsätter att växa. Om du stannar för att äta, tanka eller kanske kontaktar en jurist, så kan du mycket väl stöta på en nationalsocialist, säger han.

Antalet hatbrott har också ökat det senaste året, men det är en företeelse som han pekar ut som kontraproduktiv.

– Barslagsmål tar oss ingenstans, det gör politik och revolution. Just nu är det tid att följa reglerna, le sött och rekrytera, rekrytera, rekrytera, infiltrera, infiltera, infiltrera: skolsystemet, lokala poliskontor och den statliga nivån.

Inte bara renodlade hatgrupper har framgångar. Medborgargarden som handgripligen bekämpar illegal invandring ökade med 80 procent förra året, antalet miliser ökade med hela 244 procent. Även om milisernas största fiende alltid har varit den federala staten (»en komplott i syfte att bygga en världsregering«), så håller också det på att förändras, enligt Mark Potok på SPLC. Rörelsen har blivit alltmer »rasifierad« och har också börjat rikta sin ilska mot judar och papperslösa.

– Det pågår mycket korspollinering mellan grupperna som vi inte har sett förut, samma konspirationsteorier. Det är en oerhört oroande situation, säger han.

Potok menar att valet av USA:s förste svarta president var droppen för många. År 2050 beräknas vita ha förlorat sin majoritet i USA, och för en del representerar Obama just den skiftande hudfärgen i landet.

– USA genomgår stora förändringar, det är ingen fantasi, och vissa är arga och frustrerade över det. De vet också att de har förlorat – även om vi förseglar gränsen i morgon kommer vita ändå att hamna i minoritet på grund av lägre födelsetal, säger han.

Alla nämnda grupper bunkrar upp med vapen, och Southern Poverty Law Center varnar för att det finns stora likheter med situationen i början av 90-talet. Då slutade det med att milismannen Timothy McVeigh sprängde 168 personer i luften i Oklahoma City.

– Vi ser samma element samlas – människor beväpnade till tänderna med felaktiga men aggressiva övertygelser. Allt som behövs just nu är en gnista, säger Potok.

Omkring 50 mil öster om Riverside ligger Arizona, J.T. Readys hemstat. Han är en före detta republikansk politiker i staden Mesa som blev öppen nationalsocialist för lite mer än ett år sedan. Numera leder han NSM Arizona.

– Jag tyckte att tiden var inne att börja tala sanning, säger han.

Ready är en välkänd karaktär där hemma. Som politiker propagerade han för att minera USA:s gränser, och vanligtvis brukar han släpa ut journalister till huvudväg 88 där han kan posera intill vägskylten. Just den här dagen har han dock valt en ökenliknande park i utkanterna av Mesa  i stället, som bättre matchar hans kamouflagekläder.

– Jag samarbetar med flera olika grupper, många miliser. Arizona är väldigt bra, för här är det lagligt att äga en massa olika militärliknande vapen som ljuddämpare, missiler och granater, säger han.

J.T. förbereder sig för inbördeskrig. Så allvarliga tycker han att spänningarna i samhället är just nu. Enligt honom kommer kriget att stå mellan raser, ja, egentligen tycker han att det redan har börjat, och själv flyttade han nyligen från Mesa eftersom han inte stod ut med att ha så många mexikaner som grannar.

– Vita borde stå på listan över utrotningshotade arter, illegala invandrare håller på att ta över. Vart ska alla vita flytta egentligen, vi är snart i minoritet överallt! säger han upprört.

NSM:s utåtriktade retorik må fokusera på illegala invandrare, men idén om en judisk världskonspiration är fortfarande en hörnsten och i J.T. Readys värld är de två frågorna tätt sammanlänkade.

– Judarna har skapat massinvandring för att krossa oss! När de har raderat ut den vita medelklassen kommer det inte att finnas någon revolutionär kraft kvar för att stoppa deras världsherravälde – och det har alltid varit deras mål, säger han.

I mörkret ovanför vrålar en polishelikopter förbi. J.T menar att människors rädsla för brott och längtan efter ordning har gjort dem mer mottagliga för det nationalsocialistiska budskapet. Han brukar experimentera, sätta på sig sin NSM-tröja och gå ut på stan, bara för att se hur folk reagerar.

– Och jag kan lova, de reagerar inte som förr. Numera möts jag av tummen upp, eller kanske ett »sieg heil«. Människor börjar vakna.

En vecka senare, i Chula Vista, Kalifornien, har solen ersatts av spöregn. De få personer som är ute och går ser lite chockade ut när de får syn på gänget som har samlats utanför bensinmacken: Kvinnor och män, enhetligt klädda i svart, iförda tyska ­motorcykelhjälmar.

– Kom ihåg att hålla disciplinen: Snabbt in, snabbt ut! vrålar Jeff Hall.

Aktivisterna är taggade. J.T. Ready har på sig ett par hands­kar förstärkta med hårdplast över knogarna i hopp om att demonstrationen ska provocera någon tillräckligt för att det ska bli konfrontation.

– Förra gången kastade de flaskor och sten, det blev rejäla bråk. Det var kul! säger han.

Så börjar de marschera på rad mot W 35 Street, där Acorns kontor ligger – en organisation som arbetar med fattiga familjer, ofta papperslösa, men som för en tid sedan anklagades för att vara inblandad i barnprostitution. Ett utmärkt mål, säger Jeff Hall.

– Jag menar, vem gillar barnprostitution?

Fast när de närmar sig byggnaden visar det sig att kontoret är stängt och att polisen har blockerat hela gatan så att ingen ska kunna komma nära demonstranterna.

– Det här suger ju! utropar någon.

Den utlovade disciplinen håller i 20 minuter, sedan börjar J.T. Ready vråla »illegala invandrare« efter folk som passerar och dra burrito-skämt i megafonen. En kvinna i sällskapet vill gå till Best Buy och handla i stället.

På andra sidan gatan har några förbipasserande stannat till. En ung kille som kallar sig Eduardo skakar förundrat på huvudet.

– Jag har aldrig sett något liknande! Och att de vågar komma hit, till Chula Vista, det är verkligen ett slag i ansiktet!

Efter två timmars demonstration och några fler skämt om mexikaner, rullar nationalsocialisterna ihop sina flaggor och påbörjar en surmulen marsch tillbaka. Många tycker att polisen »dödade demonstrationen« genom att stänga av gatan. Fast Jeff Hall ser inte alltför nedslagen ut. Han ler snett när han går mot bilen.

– Det är lugnt. Vi har betydligt större grejer än det här på gång.

Fakta | Hatbrott i USA

I USA är det inte olagligt att bära hakkors eller nazistsymboler. Det som i Sverige kallas hets mot folkgrupp är inte heller förbjudet, eftersom det anses skyddas av yttrandefriheten.

NSM i USA, National Socialist Movement, är både en rörelse och ett parti, som bildades 1974. NSM leds i dag på det nationella planet av Jeff Schoep, som har titeln »commander«. Partiet är öppet för »ickesemitiska heterosexuella med europeiska rötter«. Deras medlemsantal är hemligt.

Tre av fem amerikaner anser att det går utför med USA, enligt en undersökning beställd av NBC News och Wall Street Journal. Bara 25 procent tror att det går att lita på regeringen.

Mellan 2008 och 2009 fortsatte antalet hatgrupper i USA att öka, från 926 till 932, tvärt emot alla förväntningar. Många trodde att utvecklingen skulle försvagas efter att den näst största nynazistiska organisationen, American National Socialist Workers Party, kollapsat. Deras ledare greps 2008 anklagad för att ha dödshotat sina fiender.

Sedan president Obama installerades har hatbrotten skjutit i höjden. Bland annat har rasistiska skinheads gripits misstänkta för att ha försökt mörda presidenten. En man från Massachussets har åtalats för mord på två afroamerikaner, samt för att ha planerat att mörda så många judar han bara kunde, dagen efter Obamas installation. Han hade läst på olika vit makt-hemsidor att vita var på väg att utsättas för folkmord.